ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ρεβεγιόν με την οικογένεια, όχι κάλαντα, απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22:00

Κορωνοϊός: Ρεβεγιόν με την οικογένεια, όχι κάλαντα, απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22:00
INTIME NEWS

Η σχετικά ενθαρρυντική εικόνα που παρουσιάζεται στη χώρα μας λόγω της μείωσης των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη - με δεδομένη ωστόσο την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ λόγω αυξημένου αριθμού διασωληνωμένων - αλλά και η θέση ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, συνθέτουν τα όσα ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ανέφερε πως η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία αναφοράς εξακολουθούν να δέχονται σφοδρή πίεση, λόγω του μεγάλου αριθμού των διασωληνωμένων.

Όπως είπε, παρατηρείται μείωση κατά 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη μείωση φτάνει το 28%, παρά το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα είναι τρεις φορές πιο υψηλό σε σύγκριση με την Αττική.

Οι παρούσες συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε γιορτές με συναθροίσεις και αθρόες συναντήσεις. Πρέπει να διατηρήσουμε την λεγόμενη «κοινωνική φούσκα», να μη συμμετέχουν σε γιορτές άτομα ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένοι και να συναντήσουμε τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές.

«Το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης και καλό θα είναι να τις αποφύγουμε. Επίσης, είπε ότι το καλύτερο θα ήταν αν έρθουμε σε επαφή με άλλα άτομα αυτά να είναι τα ίδια σε όλη την περίοδο των γιορτών.

Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στην πλατφόρμα τυχαιοποιημένου ελέγχου Covid 19.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Για το μεταλλαγμένο στέλεχος Covid 19

Σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού ανέφερε ότι είναι υπό παρακολούθηση κι ότι αν επαληθευθεί η μικρή αύξηση της μολυσματικότητάς του δεν θα διαφοροποιήσει τον σχεδιασμό για την αντιμετώπισή του, δηλαδή τον εμβολιασμό.

«Έχει ελαφρώς αυξημένη μολυσματικότητα. Το φαινόμενο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. Η πρώτη φορά που εντοπίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος ήταν τον Σεπτέμβριο αλλά το στέλεχος πρέπει να κυκλοφορούσε ήδη καιρό πριν», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Για την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο

Σε παγκόσμιο επίπεδο, «η πανδημία του κορωνοϊού καταγράφει πλέον 78 εκατ. διαγνώσεις, εκ των οποίων τα 55 εκατ. έχουν αναρρώσει ενώ οι ενεργές λοιμώξεις αυξήθηκαν σε περίπου 21 εκατ.» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Ο ρυθμός των διαγνώσεων παραμένει ενισχυμένος στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας, ξεπερνώντας τις 700 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι «ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν ενισχύθηκε και ξεπέρασε τις 13 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα».

Όσον αφορά την Ευρώπη, «η πανδημία παραμένει σταθερή σε γενικές γραμμές» επισήμανε ο καθηγητής, «έχοντας ξεπεράσει τα 21 εκατ. διαγνώσεις και περίπου 500 χιλιάδες θανάτους, ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων υποχωρεί σταδιακά σε λιγότερες από 200 χιλιάδες ανά ημέρα».

Χαρδαλιάς: Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα - Δεν πάμε σε ρεβεγιόν

«Τα παιδιά φέτος δεν θα μπορέσουν να βγουν τα κάλαντα, καθώς δεν προβλέπεται τέτοια μετακίνηση μέσα στις γιορτές», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας. Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές», ενώ προσέθεσε ότι «γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας».

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η μοναδική «εξαίρεση», όπως είπε, «την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

«Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε ισχύ η νέα NOTAM για τις αφίξεις από Βρετανία

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι από σήμερα ισχύει η νέα NOTAM για τις αφίξεις από τη Βρετανία που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με τους επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας να υπόκεινται σε 10ήμερη καραντίνα.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε στο επιβατικό κοινό την νέα αεροπορική οδηγία (notam) για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ισχύει από την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00 το πρωί έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από τη Βρετανία θα υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο (10) υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.

ΕΟΔΥ: 83 θάνατοι, 491 διασωληνωμένοι, 853 κρούσματα

Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 853 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 132.430, εκ των οποίων το 52,5% άνδρες.

Εκ του συνόλου των κρουσμάτων, τα 5.248 (4,0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38.804 (29,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εξάλλου, 491 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 156 (31,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 823 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 83 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.340 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1754 (40,4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ