ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε πτωτική τροχιά παραμένει το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: Σε πτωτική τροχιά παραμένει το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη
INTIME

Συνεχιζόμενη πτωτική τάση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, αποτυπώνει το εβδομαδιαίο διάγραμμα για την εξέλιξη της πανδημίας στην πόλη, στη σχετική έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Ο εξορθολογισμός της τελευταίας μέτρησης, που ολοκληρώθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων, επιβεβαιώνει ότι μετά από μία εβδομάδα, όπου το ιικό φορτίο είχε παραμείνει σε σταθερά επίπεδα, η αποκλιμάκωση από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά συνεχίζεται με ταχύτερο ρυθμό.

Οι τελευταίες μετρήσεις αφορούν δειγματοληψίες στα λύματα, σε ημέρες που περιλαμβάνουν το μερικό άνοιγμα της αγοράς (click away, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία κλπ). «Είναι θετικά τα πρώτα δείγματα, που λαμβάνουν υπόψη και νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στην πόλη, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και από τις επόμενες μετρήσεις. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν επιτρέπει εφησυχασμό και χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων η ανάγνωση των δεδομένων, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς αν μέσα από τη μεθοδολογία που εφαρμόζει η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ είναι εφικτή και η ανίχνευση στα λύματα της «βρετανικής» μετάλλαξης του κοροναϊού, που είναι πολύ πιο μολυσματική, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε πως «είναι κάτι στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε απαντήσεις και ήδη διερευνούμε τη διαδικασία στησίματος μια επιστημονικά ακριβούς μεθοδολογίας, τα αποτελέσματα της οποίας, όπως και όσα αποτελέσματα έχουμε παράξει μέχρι σήμερα, θα τεθούν στη διάθεση της Πολιτείας».

Στο συνημμένο διάγραμμα του ΑΠΘ, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα -όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ- οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κοροναϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 617 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων οι 216 εντοπίζονται στην Αττική και οι 103 στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 3
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 35
ΑΡΤΑΣ 1
ΑΧΑΪΑΣ 18
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 8
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 24
ΔΡΑΜΑΣ 8
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 39
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 30
ΕΒΡΟΥ 24
ΕΥΒΟΙΑΣ 3
ΗΛΕΙΑΣ 2
ΗΜΑΘΙΑΣ 8
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 103
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2
ΚΑΒΑΛΑΣ 10
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 1
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 6
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 45
ΚΙΛΚΙΣ 10
ΚΟΖΑΝΗΣ 31
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 5
ΛΑΡΙΣΑΣ 14
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 7
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 8
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 3
ΝΑΞΟΥ 2
ΝΗΣΩΝ 1
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 20
ΞΑΝΘΗΣ 13
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 23
ΠΕΛΛΑΣ 10
ΠΙΕΡΙΑΣ 23
ΡΟΔΟΠΗΣ 7
ΣΕΡΡΩΝ 20
ΣΠΟΡΑΔΩΝ 3
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 4
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 3
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 4
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 5
ΧΙΟΥ 6
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 6

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Για την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 617 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 134.852, εκ των οποίων το 52,4% άνδρες.

5.302 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39.813 (29,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

470 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 152 (32,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 851 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 50 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.507 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.819 (40,4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση του ΕΟΔΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ