ΕΛΛΑΔΑ

Οι πρώτοι συμβολικοί εμβολιασμοί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι γεγονός

Οι πρώτοι συμβολικοί εμβολιασμοί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι γεγονός

Το πρώτο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έγινε σήμερα, Κυριακή, καθώς ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας που μετρά περισσότερους από 4.600 νεκρούς λόγω της Covid-19 μέσα σε 10 μήνες.

Με τον εμβολιασμό της νοσηλεύτριας της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμός» Ευσταθίας Καμπισιούλη και του φιλοξενούμενου σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Μιχάλη Γιοβανίδη, ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι επισήμως η επιχείρηση «Ελευθερία» που έχει ως στόχο τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» μέχρι το καλοκαίρι, και τον εμβολιασμό του 70% του γενικού πληθυσμού.

Ωστόσο, λόγω της –μέχρι στιγμής– περιορισμένης διαθεσιμότητας των εμβολίων καθώς μόνο το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech έχει πάρει το «πράσινο» φως από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ, ορισμένοι επιστήμονες και ειδικοί εκφράζουν την άποψη πως η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει μέχρι το τέλος του έτους.

«Είμαι η πρώτη Ελληνίδα και νοσηλευτήρια, μεγάλη τιμή, τιμάται όλος ο ιατρικός κλάδος αποτελεί μια τιμητική επιλογή και αναγνώριση του έργου και της προσφοράς μας», δήλωσε η νοσηλεύτρια της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμός», η οποία ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε κατά της Covid-19 στην Ελλάδα.

Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο «Ευαγγελισμός», πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη Ελληνίδα που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας.AP Photo/Yorgos Karahalis, Pool

Λίγα λεπτά αργότερα εμβολιάστηκε ο 85χρονος Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Μελίσσια.

Αμέσως μετά, μέλη της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας βρέθηκαν στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής προκειμένου να τους χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech, σε μία κίνηση συμβολισμού ώστε να προτρέψουν όλον τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Ο τρίτος πολίτης της χώρας που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού έγινε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Τα φετινά Χριστούγεννα, το καλύτερο δώρο μάς το έκανε η επιστήμη» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας:

«Θα μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή την περιπέτεια, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, να αναπτύσσουμε την ελευθερία μας, να ανταμώσουμε πάλι, να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας».

sakellaropoulou-emvoliasmos.jpg
Εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»ΓΤ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Τη «σκυτάλη» πήρε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν» παρουσία του καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

«Είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη, μια σπουδαία ημέρα για την ΕΕ η οποία κατάφερε και παρέδωσε το εμβόλιο την ίδια ημέρα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κάνοντας πράξη το μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τον εμβολιασμό του.

mitsotakis-emvoliasmos.jpg
Τη πρώτη δόσου του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού έλαβε λίγο πριν τις 14:30 το μεσημέρι της Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Kostas Tsironis/Pool via AP

Το CNN Greece κατέγραψε λεπτό προς λεπτό την ιστορική πρώτη ημέρα των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη χώρα

Την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έλαβε το μεσημέρι της Κυριακής και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Ο εμβολιασμός είναι σίγουρα μια ιστορική στιγμή. Μια στιγμή που όλοι περιμέναμε» δήλωσε ο κ. Τσιόδρας μετά τον εμβολιασμό του.

«Για την ανάπτυξη και την έγκριση των νέων εμβολίων ίσχυσαν και ισχύουν όλες οι νομικές επιταγές και υψηλές προδιαγραφές που ισχύουν για όλα τα εμβόλια» διευκρίνισε.

Ποιοι θα εμβολιαστούν τη Δευτέρα

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Η πρώτη παρτίδα που ήρθε στη χώρα μας αριθμεί 9.750 δόσεις του εμβολίου των Pfizer και BioNTech. Eως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένονατι επιπλέον 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Στόχος, μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουμε παραλάβει μόνο από τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Καθώς αναμένεται η έγκριση των εμβολίων και των εταιρειών Moderna αρχικά και AstraZeneca στη συνέχεια, σταδιακά θα αυξάνεται και ο αριθμός δόσεων των διαθέσιμων εμβολίων, χωρίς προς το παρόν να είναι δυνατόν να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ