ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» των επιστημόνων κατά του «ιού» της παραπληροφόρησης

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» των επιστημόνων κατά του «ιού» της παραπληροφόρησης

Προειδοποίηση ότι ο «ιός της παραπληροφόρησης» είναι πιο επικίνδυνος και πιο μεταδοτικός απηύθυνε κατά την ενημέρωση για τον εμβολιασμό που πραγματοποιήθηκε απόψε στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε αναλυτικά σε ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και ενδεχομένως τους ανησυχούν, όπως είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο και η μετάλλαξη του κορωνοϊού, για να καταλήξει, λέγοντας: «Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος, που δεν υπάρχει και εμβόλιο. Ο ιός της παραπληροφόρησης. Αυτό υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε τις φαιδρές αιτιάσεις για το εμβόλιο.»

Η ίδια επισήμανε ότι «το σχέδιο Ελευθερία έχει σαν σύμβολο την ασπίδα και στο μέσο μία σύριγγα, του εμβολίου. Διότι το εμβόλιο θα αποτελέσει την ασπίδα και το όπλο μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Οι αλλεργικές αντιδράσεις

Ειδικότερα, για το θέμα των αλλεργικών αντιδράσεων, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε λόγο για ένα ελάχιστο ποσοστό αλλεργικών αντιδράσεων, της τάξεως των δύο ή τριών στο ένα εκατομμύριο εμβολιασμών.

Όπως εξήγησε: «Αλλεργίες έχουμε σε φάρμακα, σε τρόφιμα, σε τσιμπήματα εντόμων, ή τοξικές ουσίες. Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Εξάλλου, υπάρχει προετοιμασία σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο, για την αντιμετώπιση κάθε αλλεργικής αντίδρασης. Μόνο άτομα που έχουν βαριές αλλεργίες, μπορεί να χρειαστεί, πριν εμβολιαστεί, τη γνώμη του αλλεργιολόγου.»

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος σηεμίωσε ότι «στις 26 Δεκεμβρίου παραλάβαμε 9.750 δόσεις, όσες και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Μέχρι τις 16:00 σήμερα, είχαν εμβολιαστεί 471 άτομα και αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς».

Η μετάλλαξη

Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται πιο αργά από τον ιό της γρίπης.

Επισήμανε ότι είναι όντως πολύ μεταδοτικός, αλλά οι μεταλλάξεις που έχει υποστεί είναι στο πλαίσιο της φυσιολογικής διαδικασίας και εξέλιξης και ότι στην παρούσα φάση δεν συνίσταται λόγος για αλλαγή του προγραμματισμού, ή του εμβολίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ