ΕΛΛΑΔΑ

Εβδομάδα σκληρού lockdown με στόχο το άνοιγμα των σχολείων

Εβδομάδα σκληρού lockdown με στόχο το άνοιγμα των σχολείων
INTIME/ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Μία εβδομάδα αυστηρού lockdown, αρχής γενομένης από αύριο, Κυριακή, και μέχρι τις 6:00πμ της 11ης Ιανουαρίου, αποτελεί το νέο «στοίχημα» της κυβέρνησης, η οποία ελπίζει σε μια βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, έπειτα και από την «χαλάρωση» την περίοδο των γιορτών. Ως εκ τούτου, και εστιάζοντας στο να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου, αναστέλλεται η λειτουργία των επαγγελματικών κλάδων που είχαν ανοίξει σταδιακά πριν από τα Χριστούγεννα.

Τα νέα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε σε έκτακτη ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το πρωί του Σαββάτου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «παίζουμε άμυνα με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας».

Προκειμένου να ανοίξει εκ νέου η αγορά, απαραίτητη προϋπόθεση συνιστά τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι τέτοια που να μην δείχνουν μια νέα έξαρση του κορωνοϊού ή μια αυξητική τάση συνολικά. Αν αυτό συμβεί, τότε η παράταση του lockdown θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σημειώνεται ακόμα ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να τοποθετηθεί επί του ανοίγματος των σχολείων.

Όπως ανέφερε εξάλλου χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, «η περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα γίνεται με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Και πάντοτε, βέβαια, με τήρηση των μέτρων προστασίας που απαιτούν οι περιστάσεις».

Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των εμπόρων, οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

«Ήταν μια αρνητική είδηση για εμάς» λέει στο CNN Greece o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης, τονίζοντας παράλληλα ότι μετά και την νέα απόφαση καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη «να μιλήσουμε σοβαρά για την επέκταση των μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων που βρίσκονται πλέον σε πολύ δύσκολη κατάσταση».

«Ενώ προετοιμαζόμασταν να λειτουργήσουμε μας ανακοινώθηκε ότι έχουμε άλλη μια βδομάδα με κλειστά στα μαγαζιά μας, κάτι που κάνει τα μέτρα στήριξης κάτι περισσότερο από αναγκαία. Ελπίζουμε ότι στις 11 του μηνός θα είμαστε πίσω με σταδιακή επαναλειτουργία και σεβόμενοι τους κανόνες».

Το βασικότερο που πρέπει να δει η κυβέρνηση, τονίζει ο κ. Καφούνης, είναι να βρεθεί μια λύση για τις επιταγές που αν «σκάσουν» θα καταρρεύσει το εμπόριο, ενώ θα πρέπει να ενισχυθούν οι μη επιστρεπτέες προκαταβολές του 2021 και να φτάσουν στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πιο σκληρός, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης ο οποίος χαρακτήρισε «σπασμωδική κίνηση» τη σημερινή απόφαση, η οποία όπως είπε «δείχνει μια προχειρότητα». Ο ίδιος μετέφερε μιλώντας στο CNN Greece την έκπληξη του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης καθώς όπως λέει την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι θα καταστήματα θα δουλέψουν την Κυριακή και σήμερα ήρθε νέα απόφαση για κλείσιμο.

«Τι άλλαξε σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα; Αυτό μας δείχνει ότι που δεν έχει γίνει σωστός προγραμματισμός. Δεν μπορώ να καταλάβω τι μεσολάβησε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αγορά στον «βωμό» για να ανοίξουν τα σχολεία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις έκτακτες ανακοινώσεις του προανήγγειλε το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

«Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους» είπε ο κ. Πέτσας.

Παρότι ο κ. Πέτσας δεν ανέφερε έαν θα ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες ταυτόχρονα, αργότερα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η κυβέρνηση σκοπεύει για ταυτόχρονο χτύπημα των κουδουνιών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, φαίνεται μεν να υπάρχει μια αποκλιμάκωση της κατάστασης, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει λιγότερα κρούσματα (262) και μικρότερο αριθμό θανάτων (40) το τελευταίο 24ωρο, αρκετά μειωμένα σε σύγκριση με των προηγούμενων ημερών, θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψιν πως πραγματοποιήθηκαν πολύ λιγότερα τεστ λόγω της αργίας της Πρωτοχρονιάς.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων, ωστόσο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με 431 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Άλλωστε όπως έχει τονιστεί κατ’επανάληψη, το «αποτύπωμα» των γιορτών θα φανεί σε διάστημα 10-15 ημερών αργότερα. Από τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν, σχεδόν τα μισά αφορούν στην Αττική, όπου ο αριθμός παραμένει τριψήφιος (111).

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας, ο κ. Πέτσας είπε πως αυτή έχει βελτιωθεί και σήμερα είναι «εμφανώς καλύτερη από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης».

Είπε, ωστόσο, πως τα κρούσματα παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται.

«Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών. Δυστυχώς, περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα σε κλίνες Covid, ενώ περισσότεροι από 400 εξακολουθούν να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα δεδομένα αυτά επιβάλλουν να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τη διασπορά του κορωνοϊού στην πατρίδα μας. Ιδίως τώρα, που η ελπίδα του εμβολίου δεν είναι ευχή ή προσδοκία. Αλλά πραγματικότητα, σε εξέλιξη. Για αυτό “παίζουμε άμυνα” με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας. Και περνάμε στην αντεπίθεση, με την επιχείρηση “Ελευθερία” για τον εμβολιασμό» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και συμπλήρωσε:

«Σε ό,τι αφορά την άμυνα, ξέρουμε όλοι τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε. Ξέρουμε επίσης πόσο δύσκολα και αργά επέρχεται η βελτίωση, σε αντίθεση με την επιδείνωση που συντελείται γρήγορα όταν χαλαρώνουμε. Και είναι ανάγκη ό,τι χτίσαμε όλοι μαζί, με κόπο και θυσίες, σε διάστημα πολλών μηνών, να μην γκρεμιστεί από την χαλάρωση λίγων ημερών. Επιβάλλεται, συνεπώς, να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για να βελτιώσουμε την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Ώστε να ξαναγυρίσουμε, σταδιακά, σε μια μορφή κανονικότητας. Και, πρώτα από όλα, να μπορέσουν τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία».

«Από αύριο, λοιπόν, και για μια εβδομάδα, κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια. Αξίζει να το κάνουμε, προληπτικά, καθώς όλοι μας μπορεί να χαλαρώσαμε τις γιορτινές ημέρες. Μένουμε, λοιπόν, ξανά σπίτι. Για να δώσουμε μια μεγάλη ανάσα στους ήρωες της πρώτης γραμμής που δίνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό. Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τη ζωή του διπλανού μας και των δικών μας ανθρώπων, όλων μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όλα τα νέα μέτρα

Σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Οι επαγγελματικοί αυτοί κλάδοι, όπως έλεγαν αργότερα κυβερνητικοί κύκλοι, θα λειτουργήσουν και πάλι στις 11 Ιανουαρίου.

Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και την ημέρα των Θεοφανείων δεν θα γίνει αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Κυβερνητικοί κύκλοι δήλωσαν μετά τις ανακοινώσεις Πέτσα πως οι εκκλησίες, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Τέλος, επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ