ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι να περιμένουμε μετά την εμφάνιση της «βρετανικής» μετάλλαξης στη χώρα μας

Κορωνοϊός: Τι να περιμένουμε μετά την εμφάνιση της «βρετανικής» μετάλλαξης στη χώρα μας
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο κάδρο των χωρών όπου έχει εντοπιστεί το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού εντάσσεται από την Κυριακή και η χώρα μας, μετά την επιβεβαίωση τεσσάρων τέτοιων κρουσμάτων, με τις Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή και τους λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν για αύξηση κρουσμάτων. 

Η εμφάνιση της μετάλλαξης και στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών έχει ανεβάσει τα επίπεδα ανησυχίας, που φοβούνται νέα πίεση του ΕΣΥ.

Πηγές λοιμωξιολόγων που μίλησαν στο CΝΝ Greece τόνισαν πως η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 70%, ωστόσο δεν γνωρίζουμε τι διασπορά υπάρχει στην κοινότητα αλλά και την συμπεριφορά του νέου στελέχους.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες συνιστούν αυξημένη ετοιμότητα και να λαμβάνουν οι πολίτες όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού.

Υπενθυμίζεται πως σε έλεγχο του Ιδρύματος Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εντοπίστηκαν συνολικά τέσσερα κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου ιικού στελέχους. Πρόκειται για τέσσερις ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι, κατά το τεστ που τους έγινε στο αεροδρόμιο, διαπιστώθηκε ότι είναι φορείς κορωνοϊού και μάλιστα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Αντ1, είναι πολύ πιθανό η ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους να οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για πιο αυστηρό lockdown τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να σταματήσει τυχόν μεγάλη διασπορά του στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, προκαλώντας ανησυχία στον επιστημονικό κόσμο.

Μάλιστα, έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε αρκετές χώρες, κυρίως λόγω των ταξιδιών που έγιναν στο διάστημα των γιορτών και αυτό προκάλεσε ακόμα περισσότερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Η ανησυχία και των ελληνικών υγειονομικών αρχών ήταν ακριβώς αυτή, ότι δηλαδή υπάρχει κίνδυνος να έρθει και στη χώρα μας το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, πιθανώς μέσω ατόμων που ταξίδεψαν τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία ή σε άλλες χώρε όπου είχε ήδη εμφανιστεί.

Από την πλευρά του ο εντατικολόγος και καθηγητή Πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επ' αφορμή της μετάλλαξης του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Σύψας: Σε ύψιστο συναγερμό μέχρι τις 15 Ιανουαρίου

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε ανήσυχος για τις τελευταίες δύο εβδομάδες των γιορτών, καθώς υπήρξε μεγάλη κινητικότητα.

«Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν σε μια εβδομάδα δεν μας προειδοποιούν» εξήγησε, και συνέχισε:

«Βρισκόμαστε στην κατάσταση του φόβου, και γιατί φοβόμαστε; Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία. Και ιδίως φοβόμαστε τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ξέρετε ότι όταν ένας ιός διασπείρεται διασπείρεται βουβά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι κάτω από τα ραντάρ της επιδημιολογίας, κι ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε 15 μέρες μετά. Φοβόμαστε λοιπόν τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε».

Όπως εξήγησε, 10 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά οι ειδικοί θα έχουν πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική.

Την ίδια ώρα, ο ειδικός εξήγησε πως η αφετηρία αυτή τη φορά είναι διαφορετικά απ΄ ό,τι ήταν τον Σεπτέμβριο. Και αυτό γιατί το φθινόπωρο ξεκίνησε με άδειες ΜΕΘ ενώ τώρα ξεκινάμε με γεμάτες μονάδες με πάνω από το 70 με 80%.

«Αν έχουμε έκρηξη πώς θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, αυτός είναι ο μεγάλος φόβος μας γι’ αυτό τα αλλεπάλληλα lockdown χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε σε κόκκινη γραμμή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιδημικές εκρήξεις.

«Στις ΗΠΑ είναι κάθε μέρα σα να πέφτουν 4 με 5 αεροπλάνα γεμάτα με επιβάτες, δε θέλουμε να δούμε την κατάσταση αυτή, ξέρουμε τη ζημιά στην οικονομία την κοινωνία την ψυχολογία του κόσμου, αλλά ο αντίπαλος είναι υπέρτερος και δεν κινδυνεύουμε με ήττα αλλά με συντριβή» ανέφερε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι επιδημικές εκρήξεις εμφανίζονται περίπου δύο εβδομάδες μετά τη διασπορά.

«Μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική. Θα επιλέγουμε υγεία ή θα επιλέξουμε οικονομία» τόνισε ο καθηγητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ