ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δεν θα μπορούν να επιλέγουν εμβόλιο οι πολίτες

Κορωνοϊός: Δεν θα μπορούν να επιλέγουν εμβόλιο οι πολίτες
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIME

Στη διευκρίνιση ότι οι πολίτες δεν θα επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν προχώρησε ο  γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Σε ερώτηση του newsbomb.gr που έγινε σχετικά με τη σειρά που έρχονται οι δόσεις των εμβολίων από διαφορετικές εταιρίες παραγωγής και κατά πόσο ομάδες πληθυσμού θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε: «Όσο πλησιάζουμε και περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερα εμβόλια θα λαμβάνουν έγκριση και θα προστίθενται στο δικό μας οπλοστάσιο».

«Όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εμβόλια αντιμετωπίζονται ως ένα και έτσι δεν υπάρχει επιλογή του πολίτη σχετικά με το ποιο εμβόλιο θα κάνει», επισήμανε.

Όπως ανακοίνωσε, σήμερα παραλήφθηκαν άλλες 83.850 δόσεις, ενώ στο απόθεμα βρίσκονται συνολικά 152.580 δόσεις εμβολίου.

Τουλάχιστον 220.000 εμβόλια προγραμματίζεται να έχουν γίνει μέχρι τα τέλη του μήνα.

«Αν προστεθούν και οι παραδόσεις από άλλες παραγγελίες όπως της Moderna που περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό», τόνισε ο Μ. Θεμιστοκλέους.

Από τις 27 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε το σχέδιο «Ελευθερία» έχουν γίνει 9.528 εμβόλια.

Στις 11/1 ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου, επισήμανε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, εστίασε στη σημασία της εγγραφής των πολιτών στην άυλη συνταγογράφηση, όσον αφορά στο κλείσιμο του ραντεβού για τον εμβολιασμό, καθώς έτσι οι πολίτες θα λαμβάνουν αυτόματα μήνυμα και οι πολίτες αυτό που θα κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν αυτόματα το ραντεβού.

Πώς θα κλείνουμε το ραντεβού

Οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με τους εξής τρόπους:

  • Πλατφόρμα emvolio.gov.gr, η οποία δίνει και τη δυνατότητα τροποποίησης ενός κανονισμένου ραντεβού.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034)
  • Επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία

Όταν έχει κλειστεί το ραντεβού, ο πολίτης θα λάβει έναν μοναδικό κωδικό-αριθμό και ένα QR Code, τον οποίο θα πρέπει να έχει μαζί του την ημέρα που θα κάνει ο πολίτης το εμβόλιο. Να σημειωθεί, ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ