ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου για εμβόλιο AstraZeneca: Ποια τα χαρακτηριστικά του

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου για εμβόλιο AstraZeneca: Ποια τα χαρακτηριστικά του
AP Photo / Jean-Francois Badias

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε αναλυτικά τη Δευτέρα για τα χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου της AstraZeneca.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα εμβόλιο, το οποίο ήδη έχει πάρει την έγκριση του από τις ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας και αναμένεται να πάρει και την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας χαρακτήρισε ως ημέρα θριάμβου την έναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού», είπε η κυρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει διαφορετική τεχνολογία από αυτό της Pfizer/BioNTech, καθώς χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, έναν ιό εξασθενημένο, ο οποίος είναι ένα είδος «ταχυδρόμου» που μεταφέρει το γενετικό αποτύπωμα το ιού στο ανθρώπινο κύτταρο για την παραγωγή της πρωτεΐνης που δημιουργεί την ανοσολογική αντίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό», τόνισε η ίδια.

Τα χαρακτηριστικά του εμβολίου της AstraZeneca

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου τα χαρακτηριστικά του εμβολίου της AstraZeneca είναι τα εξής:

  • Το εμβόλιο αυτό, βάσει της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μία αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%.
  • Δίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί να είναι τέσσερις εβδομάδες. Ωστόσο, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η δεύτερη δόση θα πρέπει να γίνεται έπειτα από 12 εβδομάδες μετά την πρώτη, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
  • Αυτό το εμβόλιο φαίνεται πως μπορεί να εμποδίζει τη μετάδοση του ιού από ένα εμβολιασμένο άτομο, όταν αυτό το εμβολιασμένο άτομο μολύνεται εκ νέου με τον κορωνοϊό.

Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca

  • Είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης
  • Είναι φθηνό
  • Μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες, για να καλύπτει ευρέως πληθυσμούς εμβολιαστικά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ