ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνεια - Ιερώνυμος: Άνοιγμα στην κυβέρνηση αλλά με ανοιχτές τις εκκλησίες

Θεοφάνεια - Ιερώνυμος: Άνοιγμα στην κυβέρνηση αλλά με ανοιχτές τις εκκλησίες
INTIME NEWS

Τον εορτασμό των Θεοφανείων παρουσία πιστών εντός των ναών υπό τον όρο της απαρέγκλιτης τήρησης των μέτρων κατά του κορωνοϊού που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, προβλέπει η νέα εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, στην οποία επισημαίνεται η αναγκαιότητα ειλικρινούς συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας «στο ανώτατο δυνατό επίπεδο».

Στο κείμενο που εστάλη σε όλους τους μητροπολίτες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζητά αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων τα οποία αποφασίστηκαν από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία» αναφέρει η νέα ανακοίνωση που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος υπαναχωρεί από την προσωπική τέλεση του αγιασμού των υδάτων τα Θεοφάνεια, όπως είχε ανακοινωθεί το πρωί της Τρίτης, μετά από σχετική εξουσιοδότηση την οποία είχε λάβει από την Ιερά Σύνοδο.

«Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο», αναφέρει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας», υπογραμμίζεται.

Στο πλαίσιο αυστηροποίησης των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο το κλείσιμο όλων των επαγγελματικών κλάδων που είχαν ανοίξει σταδιακά πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς και τη λειτουργία των εκκλησιών χωρίς παρουσία πιστών. Μάλιστα αποφασίστηκε πως την ημέρα των Θεοφανείων δεν θα γίνει αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτοί ναοί ανήμερα των Θεοφανείων, αντιδρώντας στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας orthodoxia.info, με εντολή του Αρχιεπίσκοπου Ιερωνύμου, όλοι οι ναοί της αρχιεπισκοπής Αθηνών θα τελέσουν τις αυριανές Ακολουθίες του Ορθρου, της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανίων από τις 6.00 π.μ. έως 8.30 π.μ.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τα μέτρα λειτουργίας των ναών κατά το εορταστικό δεκαπενθήμερο, επιτρεπόταν η παρουσία έως και 25 πιστών, με την τήρηση της αναλογίας ένας πιστός ανά 15 τμ ναού, ενώ στους μητροπολιτικούς ναούς έως τους 50 πιστούς, εφόσον βεβαίως τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας το επιτρέπουν.

«Άρωμα» εκτόνωσης μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Toν προβληματισμό του για τη χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου εξέφρασε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το τετ-α-τετ των δύο ανδρών στο ενδιάμεσο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε δε, την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά το συντομότερο στα σχολεία. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Ενίσχυση στο «άρωμα» εκτόνωσης της διαφαινόμενης κρίσης που ερμηνεύτηκε ότι απέπνεε η ευχή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς τα νέα μέλη της κυβέρνησης «για καλή συνεργασία», κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας, προσδίδει η κατ’ ιδίαν συνάντηση Ιερώνυμου - Μητσοτάκη.

«Ήπια αστυνόμευση» προαναγγέλλει η ΕΛ.ΑΣ.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ήπια αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. έργο των αστυνομικών θα είναι να αποτρέψουν τον συνωστισμό των πιστών.

Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, «η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών».

Οι αστυνομικές πηγές τονίζουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ