ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο ΣτΕ η Εκκλησία για τη μη συμμετοχή πιστών στον εορτασμό των Θεοφανείων

Κορωνοϊός: Στο ΣτΕ η Εκκλησία για τη μη συμμετοχή πιστών στον εορτασμό των Θεοφανείων
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να κριθούν -έστω κατόπιν εορτής- αντισυνταγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό για τη μη συμμετοχή πιστών στη χθεσινή λειτουργία των Θεοφανείων, προσέφυγαν τελικά η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 81 Μητροπόλεις ανά τη χώρα.

Οι προσφεύγοντες ψέγουν μάλιστα την Πολιτεία διότι, όπως ισχυρίζονται, απαγόρευσε απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από το κράτος, ενώ δεν έπραξε το ίδιο για τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και διασκεδάσεις σε κατοικίες συγγενών και φίλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της παραμονής των Θεοφανείων (Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021) και ενώ είχαν κλείσει οι γραμματείες του ΣτΕ, κατατέθηκαν ηλεκτρονικά από την πλευρά της Εκκλησίας δύο αιτήσεις ακύρωσης. Η πρώτη κατατέθηκε στις 7.40 μ.μ. και η δεύτερη στις 8.30 μ.μ. και όπως είναι φυσικό οι δικαστικοί υπάλληλοι του ΣτΕ έλαβαν σήμερα γνώση των καταθέσεων αυτών, καθώς χθες ήταν αργία.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την κοινή υπουργική απόφαση παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες, ενώ παράλληλα εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Επίσης, τονίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας και η επιλογή της Πολιτείας να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα, όπως π.χ., τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Αντ΄ αυτού, όπως υποστηρίζουν, η Πολιτεία επέλεξε μετά την 2α Ιανουαρίου 2021 να απαγορεύσει απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από το κράτος.

Σε άλλο σημείο των αιτήσεων ακυρώσεως, αναφέρεται ότι είναι μη αναγκαία και απρόσφορη σε μια δημοκρατική κοινωνία η κατάργηση μετά την 3η Ιανουαρίου 2021 τη συμμετοχή στην λατρεία κατά τα Θεοφάνια, η οποία μπορούσε να διατηρηθεί υπό αυστηρούς περιορισμούς, όπως είναι 25 ή 50 άτομα ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε Εκκλησίας ή ένα άτομο ανά 1,5 τ.μ. ή απόσταση δυο μέτρων ανά εκκλησιαζόμενο, κ.λπ.

Και οι δύο αιτήσεις θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, μετά από σχετική πράξη της προέδρου του ΣτΕ, Μαίρης Σάρπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ