ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης: 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα στα τέλη Φεβρουαρίου

Σαρηγιάννης: 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα στα τέλη Φεβρουαρίου
AP Photo

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για έως 2.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως στο τέλος Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ υπογράμμισε ότι τα προγνωστικά του μοντέλα -τα οποία έχουν επαληθευτεί έως σήμερα- δείχνουν 2.000 κρούσματα την ημέρα στα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που, όπως είπε, «θα σημάνει το μπλοκάρισμα του ΕΣΥ».

Παράλληλα, μιλώντας στο Open, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την επικείμενη επαναλειτουργία του click away.

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως το ερώτημα πλέον είναι εάν θα ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, τονίζοντας όμως πως σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστεί το λεγόμενο «ακορντεόν» αναγκαστικά ώστε να μην πιεστεί το ΕΣΥ ή αν θα κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο όταν οι συνθήκες θα είναι καταλληλότερες.

Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε ότι εκείνος θεωρεί καλύτερο να ανοίξουν τα σχολεία στις 25 Ιανουαρίου.

«Από την πλευρά του υγειονομικού κινδύνου, πράγματι θα έκανε μια διαφορά να ανοίγαμε αργότερα, για παράδειγμα στις 25 του Γενάρη όλα τα σχολεία, όλες τις βαθμίδες, με την έννοια του να είχαμε μεγαλύτερη βεβαιότητα τι συνέβη τις γιορτές».

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 510 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142.777, εκ των οποίων 52,3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.565 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42.934 (30,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 391 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 266 (68%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, 911 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ