ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: «Όχι» των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του click away τη Δευτέρα

Lockdown: «Όχι» των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του click away τη Δευτέρα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Όχι» στο άνοιγμα του click away την επόμενη Δευτέρα λένε οι λοιμωξιολόγοι στην εισήγησή τους μετά από σύσκεψη που είχαν το μεσημέρι. 

Οι λοιμωξιολόγοι φαίνεται πως έκριναν ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει και το παράλληλο μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, μαζί με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Αρνητική ήταν η απόφαση, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, και για τη λειτουργία των βιβλιοπωλείων, των κομμωτηρίων αλλά και των κέντρων περιποίησης νυχιών.

Το θέμα θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα έχουν φανεί τα κρούσματα της Πρωτοχρονιάς.

Μάλιστα, η κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αξιολογείται κάθε εβδομάδα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις, όπως έχει γίνει γνωστό από το πρωί, αναμένονται στις 18:00 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Η πορεία της πανδημίας

Σε κινούμενη άμμο μοιάζουν να βρίσκονται αυτές τις μέρες όλες οι προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς οι αργίες και οι γιορτές των προηγούμενων ημερών που κράτησαν τον αριθμό των τεστ σε χαμηλά επίπεδα δεν επιτρέπουν μια ασφαλή επιδημιολογική εικόνα.

Το πλέον σίγουρο είναι ότι οι δύο μήνες που έρχονται αξιολογούνται από όλους τους ειδικούς ως ιδιαίτερα επικίνδυνοι.

Επιβαρυμένοι ούτως ή άλλως με εποχικές ιώσεις και δεδομένου της περαιτέρω πτώσης της θερμοκρασίας, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την επιπλέον διασπορά του κορωνοϊού.

Είτε κάποιοι θέλουν να την ονομάσουν «τρίτο κύμα», είτε συνέχεια του δεύτερου κύματος, η εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα προκαλεί έντονη ανησυχία στους επιδημιολόγους.

Την ίδια ώρα, η αυξημένη κινητικότητα τις ημέρες των γιορτών, η οποία αποτυπώθηκε και στα λύματα (τουλάχιστον της Αττικής) τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να κρίνει και την πορεία της πανδημίας και κατ’ επέκταση των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού. Οι εικόνες συνωστισμού σε εκκλησίες, η κίνηση στους δρόμους για τα ψώνια των γιορτών, οι… ατασθαλίες στην τήρηση των μέτρων λόγω ρεβεγιόν, έχουν θορυβήσει τους λοιμωξιολόγους, με τις εικόνες, σύμφωνα με τον διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαο Καπραβέλο, να ενδέχεται να φέρουν ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας.

«Ό,τι ήταν ο Οκτώβριος για την τραγωδία του Νοεμβρίου, είναι ο Ιανουάριος για την πιθανή τραγωδία του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Δεν φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Βλέποντας το επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει, συμφωνώ απόλυτα με αυτό που έκανε η Πολιτεία, αλλά δεν την ακούει κανένας», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κι όλα αυτά την ώρα που η εικόνα για τα πραγματικά κρούσματα είναι θολή.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 510 κρούσματα, αριθμός που εκ πρώτης όψεως φαίνεται διαχειρίσιμος και δείχνει πτωτική πορεία της επιδημίας, ωστόσο αν συσχετισθεί με τον αριθμό των ελέγχων που έγιναν -ή που ανακοινώθηκαν- αλλάζει αμέσως την εικόνα. Και αυτό διότι τα 510 θετικά κρούσματα προέκυψαν επί συνόλου 8.697 τεστ, μοριακών και rapid, που είναι χαμηλός αριθμός τεστ, ιδίως εάν συγκριθεί με τον αριθμό των περισσότερων εργάσιμων ημερών που φθάνουν τα 32.000.

Η Δυτική Αττική διατηρεί τα πρωτεία, με 14,91 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (5,92 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (5,83), ο Πειραιάς (5,79), η Ανατολική Αττική (5,18), ο Νότιος Τομέας (3,4) και ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με μόλις 0,68 κρούσματα ανά 100.000. Στη Θεσσαλονίκη, αναλογούν 5,85 κρούσματα ανά 100.000.

Με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων βρίσκονται στον χθεσινό επιδημιολογικό χάρτη οι εξής περιοχές: Αργολίδα (26), Αχαϊα (14), Βοιωτία (12), Έβρος (10), Κιλκίς (11), Λάρισα (31), Λέσβος 10), Πιερία (12) και Σέρρες (11). Συνολικά, αναφέρονται κρούσματα κορωνοϊού σε 42 περιοχές της επικράτειας.

Σκαμπανεβάσματα

Από την πρώτη ημέρα του νέου έτους, τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού θυμίζουν roller coaster, ανεβοκατεβαίνοντας συνεχώς.

Την Πρωτοχρονιά ανακοινώθηκαν 517 κρούσματα ενώ την επομένη ο αριθμός τους έπεσε στο μισό (262) για να ανέβει κατά 130 στις 3 Ιανουαρίου.

Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ 427 και την επόμενη ημέρα τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν (928). Προχθές, Τετάρτη, κυμάνθηκαν πάλι σε υψηλό επίπεδο και χθες υποχώρησαν στα 510.

Τα... σκαμπανεβάσματα στα θετικά κρούσματα αποδίδονται στα αντίστοιχα σκαμπανεβάσματα των ελέγχων λόγω εορτών, καθώς και στην ενσωμάτωση των θετικών αποτελεσμάτων στα σχετικά Μητρώα.

Με δεδομένη την ασταθή επιδημιολογική κατάσταση, οι ειδικοί εστιάζουν στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και παρακολουθούν τους συγκεκριμένους επιδημιολογικούς δείκτες ως περισσότερο ασφαλείς και αξιόπιστους.

Χθες οι διασωληνωμένοι, ένας από τους πιο «σκληρούς» δείκτες, ήταν 391. Την περασμένη Παρασκευή οι διασωληνωμένοι ήταν 429.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν χθες 1.893 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 573 σε Μονάδες. Επίσης, καταγράφηκαν 135 νέες εισαγωγές ασθενών.

Τα παραπάνω επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας βελτιώνεται μεν, βασανιστικά αργά δε. Επομένως οι ανησυχίες των ειδικών ενόψει τον δύσκολων επόμενων μηνών, μόνο αδικαιολόγητες δεν είναι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ