ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown - Βατόπουλος: Σταδιακά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων - Το καλοκαίρι η ανοσία

Lockdown - Βατόπουλος: Σταδιακά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων - Το καλοκαίρι η ανοσία
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των δραστηριοτήτων, ενόψει της εισήγησης της Επιτροπής τάσσεται ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει πού προσανατολίζεται αυτή ως προς το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του για την εισήγηση των επιστημόνων στην κυβέρνηση, αναφορικά με τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της πανδημίας, ο καθηγητής.

Σε αντίθεση με τον συνάδελφό του, Μανώλη Δερμιτζάκη, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εξήγησε πως «εισηγούμαστε οι δραστηριότητες να ανοίγουν μία-μία», προκειμένου να μπορεί να ελεγχθούν καλύτερα οι επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα.

Σημείωσε πως η επιβολή τοπικών lockdown θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρούσα κατάσταση, με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν μετακινήσεις μεταξύ των νομών.

Τάχθηκε υπέρ της άρσης ορισμένων περιοριστικών μέτρων, όπως για το κυνήγι και το ψάρεμα, προειδοποίησε ωστόσο πως οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας, θα οδηγήσει σε άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων.

Ο κ. Βατόπουλος παραδέχθηκε πως η κατάσταση στα σχολεία είναι δύσκολη, τώρα με το κρύο, αναφορικά με τον συνεχή αερισμό των αιθουσών, που είναι επιβεβλημένος στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης από τον ιό.

Πρώτα ο εμβολιασμός

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας τόνισε πως θα πρέπει να περιμένουμε τον εμβολιασμό για να ανοίξουν όλα τα καταστήματα, επισημαίνοντας πως είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν να εμβολιαστούν αρκετοί μέσα σε έναν μήνα. Παρατήρησε, όμως, με ικανοποίηση πως σιγά-σιγά οι περισσότεροι πείθονται.

Επανέλαβε την εκτίμηση πως το περιβόητο ποσοστό του 70% της ανοσίας του πληθυσμού είναι πιθανό να επιτευχθεί το καλοκαίρι. Εξαρτάται από τον ρυθμό παραγωγής των εμβολίων και πώς θα λειτουργήσει η γιγαντιαία επιχείρηση στα εμβολιαστικά κέντρα, συμπλήρωσε ο κ. Βατόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ