ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Μέχρι και τα Rafale επικαλέστηκε το Δημόσιο για να απορρίψει τα αιτήματα συνταξιούχων

ΣτΕ: Μέχρι και τα Rafale επικαλέστηκε το Δημόσιο για να απορρίψει τα αιτήματα συνταξιούχων
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Μάχη» επιχειρημάτων δόθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, όπου συζητήθηκε ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων συνταξιούχων οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους, όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων για ένα 11μήνο.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία οι συνήγοροι των συνταξιούχων τόνισαν ότι με τη μη καταβολή των αναδρομικών συντάξεων και των τριών δώρων τους, παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη περιουσία τους (άρθρο 17 Συντάγματος) στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται ο μισθός και η σύνταξη.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, οι συνταξιούχοι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση, καθώς η τελευταία δια των αρμοδίων υπουργών της, ανακοίνωσε ότι τηρήθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, ενώ στην πραγματικότητα συμμορφώθηκε μερικώς στις επίμαχες αποφάσεις.

ΕΦΚΑ και Δημόσιο

Στον αντίποδα οι συνήγοροι του ΕΦΚΑ και Δημοσίου αναφέρθηκαν σε ταμιακές δυσκολίες, οι οποίες οφείλονται στην πανδημία και ότι λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την απόρριψη των αιτήσεων των συνταξιούχων.

Ειδικότερα ο δικηγόρος του ΕΦΚΑ, ανέφερε ότι οι συβνταξιούχοι δεν είναι από τους πληγέντες της πανδημίας και πως αν το δικαστήριο κάνει δεκτές τις αιτήσεις τους τότε ο ΕΦΚΑ θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου τόνισαν ότι υπάρχει εθνική δημοσιονομική κρίση και προέχει το εθνικό συμφέρον της χώρας, καθώς 650.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και το Δημόσιο θα καταβάλλει τεράστια ποσά για να μπορέσουν τα άτομα αυτά να επιβιώσουν εξαιτίας της πανδημίας, η οποία είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο.

Επίσης, επικαλέστηκαν πως για την ασφάλεια της χώρας θα αγοραστούν 18 Γαλλικά αεροσκάφη Rafale, για τη θαλάσσια προστασία της Ελλάδος θα αγοραστούν δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες, δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, μετά την πρόσφατη κρίση των μεταναστευτικών πιέσεων από την Τουρκία, ενώ επικαλέστηκαν και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την αύξηση των ΜΕΘ λόγω του COVID-19.

Ακόμη, ανέφεραν ότι δεν επλήγησαν οι συνταξιούχοι που έχουν συντάξιμα χρόνια άνω των 30, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν οι συντάξεις τους, ενώ όταν δόθηκαν οι διαφορές στις κύριες συντάξεις, δεν υπήρξε άρνηση από την πλευρά τους να τις πάρουν.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και ατομικά συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ