ΕΛΛΑΔΑ

Παναγιωτόπουλος στο CNN Greece: Κρίσιμο να αποφύγουμε τον συνωστισμό στα καταστήματα

Παναγιωτόπουλος στο CNN Greece: Κρίσιμο να αποφύγουμε τον συνωστισμό στα καταστήματα
CNN Greece/ Σπύρος Μελισσάρης

Μιλώντας στο CNN Greece, o o Τάκης Παναγιωτόπουλος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για το ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της συγκράτησης της πανδημίας και της λειτουργίας βασικών τομέων της οικονομίας.

Ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας εκτίμησε ότι βρισκόμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, το οποίο όμως σημειώνει ύφεση.

Παρατήρησε επίσης ότι δεν μπορούν να γίνονται συνολικά κρίσεις για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά σε κάθε μία χώρα ξεχωριστά.

Θετική εξέλιξη

Ο κ. Πανιωτόπουλος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη ότι δεν παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων μετά τη χαλάρωση των Γιορτών.

Πιθανόν αυτό οφείλεται στην πιστή τήρηση τω μέτρων, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.

Άλλωστε, το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μετρά. Και το αποτέλεσμα δείχνει ότι ενδεχομένως μπορούμε να βρούμε τη συνταγή για να συγκρατείται η εξάπλωση του κορωνοϊού, κρατώντας ταυτόχρονα ανοιχτές βασικές λειτουργίες της οικονομίας.

Τα κρίσιμα στοιχεία

Κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο, είναι κρίσιμο να τηρηθούν οι υγειονομικοί κανόνες που διέπουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Ιδιαίτερα πρέπει:

-Να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ο συνωστισμός στα καταστήματα.

-Να τηρηθεί η δίωρη προθεσμία για την ολοκλήρωση των αγορών, ώστε να περιορίζεται η κινητικότητα.

Τα εμβόλια

Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων τόνισε ότι πρέπει να πρέπει να επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων, μέχρι να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία μέσω του εμβολιασμού.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πότε ακριβώς θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε ούτε την πραγματική δυνατότητα των εταιρειών να παραδώσουν τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια ούτε το πότε θα εγκριθούν τα καινούργια.

Ωστόσο, επισήμανε ότι όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των πιο ευάλωτων υγειονομικά ομάδων θα δούμε σημαντική υποχώρηση τόσο στον αριθμό των θανάτων όσο και στην πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ. Βεβαίως, η εξάπλωση του κορωνοϊού θα συνεχίζεται όσο δεν έχει επιτευχθεί η συλλογική ανοσία.

Τέλος, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος είπε ότι είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμήσουμε πώς θα ζήσουμε με τον κορωνοϊό μετά το τέλος της πανδημικής φάσης.

Η μορφή που θα έχουν οι υγειονομικές προφυλάξεις θα εξαρτηθεί σε μεγάλο διάστημα από το χρονικό διάστημα της ανοσίας των εμβολίων, δηλαδή αν θα είναι ένα ή δύο χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ