ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Τι ισχύει με τους θανάτους στη Νορβηγία

Εμβόλιο κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Τι ισχύει με τους θανάτους στη Νορβηγία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Michel Euler

Στους θανάτους ηλικιωμένων που καταγράφηκαν στη Νορβηγία αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών ενάντια στον κορωνοϊό, στη χώρα.

Όπως εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου, ο αρμόδιος νορβηγικός οργανισμός εξέτασε διεξοδικά τα περιστατικά «και μόλις πριν λίγες ώρες εξέδωσε μία ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων».

«Ο αριθμός των θανάτων δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο για αυτές τις ηλικίες. Ο αριθμός των θανάτων ανθρώπων που ζουν σε δομές στη Νορβηγία είναι περίπου 400 την εβδομάδα. Ανάλογα περιστατικά δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα κράτη. Όσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμών τόσο αυξάνεται το ποσοστό να εμφανιστούν τέτοια περιστατικά», σημείωσε.

«Ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά στη Νορβηγία, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου συμπληρώνοντας πως ηλικιωμένα άτομα με εύθραυστη υγεία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα.

«Ανάλογα περιστατικά δεν έχουν εμφανιστεί σε άλλα κράτη», σημείωσε.

Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech ξεκίνησε στην Νορβηγία στις 27 Δεκεμβρίου του 2021. Οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν ήταν ηλικιωμένα άτομα που διέμεναν σε οίκους ευγηρίας στο Όσλο.

«Οι εμβολιασμοί παγκόσμια εξελίσσονται ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων. Ως τώρα έχουν γίνει 140 εκατ. εμβόλια σε πάνω από 51 χώρες. Σε κάθε χώρα ο αρμόδιος τομέας, όπως ο ΕΟΦ στην Ελλάδα καταγράφει τα περιστατικά που αναφέρονται κατά τον εμβολιασμό και υφίσταται ενδελεχής έλεγχος», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Στις πρώτες πληθυσμιακές μονάδες που άρχισε ο εμβολιασμός στην Ελλάδα πλην των υγειονομικών είναι τα ηλικιωμένα άτομα που ζουν σε δομές και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Ακολούθησαν τα άτομα πάνω από 85 ετών από το περασμένο Σάββατο. Το κριτήριο της επιλογής αυτής της ηλικίας είναι πως η πιθανότητα θνητότητας από τη λοίμωξη είναι αυξημένες ακόμα και με 10 φορές περισσότερα», διευκρίνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ