ΕΛΛΑΔΑ

Προς άνοιγμα γυμνάσια και λύκεια; Συνεδριάζει η Επιτροπή - Τι λένε οι ειδικοί

Προς άνοιγμα γυμνάσια και λύκεια; Συνεδριάζει η Επιτροπή - Τι λένε οι ειδικοί
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Μία «ανάσα» πριν την απόφασή της για το αν θα κάνει το επόμενο βήμα «χαλάρωσης» φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς αναμένει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα -ή όχι- της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως το επόμενο βήμα της θέλει να είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να υπογραμμίζει πως πρώτη προτεραιότητα είναι να ανοίξουν και αυτά, ενώ «όλες οι άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν».

Ως πιθανή ημερομηνία ανοίγματος της δευτεροβάθμιας, σύμφωνα με πληροφορίες, ορίζεται η 1η Φεβρουαρίου.

Έτσι, η Επιτροπή αναμένεται να εκτιμήσει την Παρασκευή τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα -μετά το άνοιγμα πρωτοβάθμιας και λιανικού εμπορίου- και να αποφασίσει έπειτα για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Σημειώνεται, πάντως, πως η «πρόβα τζενεράλε» των δημοτικών σχολείων φαίνεται πως στέφθηκε με επιτυχία, καθώς όπως έγραφε προ ημερών το CNN Greece, τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

Η θέση των ειδικών

Μιλώντας στο CNN Greece με αφορμή την πρόσφατη χαλάρωση των μέτρων στην αγορά και τις συζητήσεις περί ανοίγματος των γυμνασίων και των λυκείων ως επόμενο βήμα, ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφέρει:

«Το άνοιγμα των σχολείων είναι άμεσα εξαρτημένο από την τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα συλλεχθούν σήμερα και αύριο (σ.σ. η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη). Θα δούμε πώς θα πάμε και αναλόγως η επιτροπή θα κάνει τη σχετική εισήγηση. Είναι αληθές και λογικό ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι η επόμενη άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, η κατάσταση ωστόσο παραμένει ρευστή, δεν είναι σταθερή».

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα ωστόσο ο καθηγητής τονίζει ότι η άρση των μέτρων πρέπει να γίνεται σταδιακά, αφού σταθμιστούν και τα πρώτα δεδομένα από το άνοιγμα της αγοράς.

Επισημαίνοντας την ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη οι έφηβοι να τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις, τους κανόνες υγιεινής και τη χρήση της μάσκας, ο κ. Βατόπουλος λέει:

«Είναι σημαντικό να περνάει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε ύφεση και μετά να προχωράμε στο επόμενο στάδιο χαλάρωσης».

Υπέρ της επαναλειτουργίας των γυμνασίων – λυκείων της χώρας, ως επόμενο βήμα μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου είχε τεθεί, μιλώντας προ ημερών στο CNN Greece και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος .

Κατά τον κ. Γώγο το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων είναι αυτό που ενέχει το μικρότερο επιδημιολογικό ρίσκο, καθώς «οι νέοι φέρουν μικρότερο ιικό φορτίο σε σχέση με τις άλλες ομάδες».

Με μέτρα και προσοχή μπορούν να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια τονίζει από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Έτσι όπως ανοίγουν τα σχολεία στην Ελλάδα, με μέτρα και πολύ προσοχή και επειδή έχουμε δει από παλιότερα ότι οι έφηβοι στα γυμνάσια και στα λύκεια είναι υπεύθυνοι, μπορούμε να τα ανοίξουμε» ανέφερε ο καθηγητής.

Ενώ, μιλώντας στο Mega, συμπλήρωσε: «Πρώτον είναι πολύ άσχημο να μένουν τα σχολεία κλειστά, είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να το σκεφτούμε μακροπρόθεσμα, και δεύτερον οι έφηβοι θα συναντιούνται ήδη σε σπίτι, χωρίς μάσκες, σε μη συντεταγμένες συνθήκες».

«Είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία του πρώτου ανοίγματος»

«Περιμένουμε να ακούσουμε αύριο τους ειδικούς. Όσο και να θέλουν οι γονείς και το υπουργείο Παιδείας να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, δεν θα μπορέσουμε χωρίς το πράσινο φως από την Επιτροπή. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία του πρώτου ανοίγματος της Πρωτοβάθμιας», ανέφερε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

«Τα μικρότερα παιδιά έχουν άλλο ιϊκό φορτίο και άλλες δραστηριότητες» επεξήγησε η υφυπουργός.

Επεσήμανε πάντως, ότι για την επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχει πρόβλεψη για εθελοντική προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα ώστε να υποβάλλονται σε τεστ Covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ