ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τις μεταλλάξεις

Κορωνοϊός: Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τις μεταλλάξεις
© Intime p.a.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας έχει συγκαλέσει για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στις 13:30. 

Στη σύσκεψη που θα έχει ως αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συνεδριάζουν και οι λοιμωξιολόγοι

Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν αυτή την ώρα για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων ενώ παράλληλα «ζυγίζουν» και την εισήγηση της κυβέρνησης για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Όπως αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, η κυβέρνηση έχει προτείνει το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ και την επιστροφή των λαχειοπωλών στους δρόμους.

Ωστόσο, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επανεκκίνησης της εστίασης.

«Δεν βλέπουμε καθόλου κοντά το άνοιγμά της» τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως το επόμενο βήμα της θέλει να είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να υπογραμμίζει πως πρώτη προτεραιότητα είναι να ανοίξουν και αυτά, ενώ «όλες οι άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν».

Ως πιθανή ημερομηνία ανοίγματος της δευτεροβάθμιας, σύμφωνα με πληροφορίες, ορίζεται η 1η Φεβρουαρίου.

Έτσι, η Επιτροπή αναμένεται να εκτιμήσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα -μετά το άνοιγμα πρωτοβάθμιας και λιανικού εμπορίου- και να αποφασίσει έπειτα για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Σημειώνεται, πάντως, πως η «πρόβα τζενεράλε» των δημοτικών σχολείων φαίνεται πως στέφθηκε με επιτυχία, καθώς όπως έγραφε προ ημερών το CNN Greece, τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

Η θέση των ειδικών

Μιλώντας στο CNN Greece με αφορμή την πρόσφατη χαλάρωση των μέτρων στην αγορά και τις συζητήσεις περί ανοίγματος των γυμνασίων και των λυκείων ως επόμενο βήμα, ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφέρει:

«Το άνοιγμα των σχολείων είναι άμεσα εξαρτημένο από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα συλλεχθούν σήμερα και αύριο (σ.σ. η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη). Θα δούμε πώς θα πάμε και αναλόγως η επιτροπή θα κάνει τη σχετική εισήγηση. Είναι αληθές και λογικό ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι η επόμενη άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, η κατάσταση ωστόσο παραμένει ρευστή, δεν είναι σταθερή».

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα ωστόσο ο καθηγητής τονίζει ότι η άρση των μέτρων πρέπει να γίνεται σταδιακά, αφού σταθμιστούν και τα πρώτα δεδομένα από το άνοιγμα της αγοράς.

Επισημαίνοντας την ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη οι έφηβοι να τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις, τους κανόνες υγιεινής και τη χρήση της μάσκας, ο κ. Βατόπουλος λέει:

«Είναι σημαντικό να περνάει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε ύφεση και μετά να προχωράμε στο επόμενο στάδιο χαλάρωσης».

Υπέρ της επαναλειτουργίας των γυμνασίων – λυκείων της χώρας, ως επόμενο βήμα μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου είχε τεθεί, μιλώντας προ ημερών στο CNN Greece και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος .

Κατά τον κ. Γώγο το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων είναι αυτό που ενέχει το μικρότερο επιδημιολογικό ρίσκο, καθώς «οι νέοι φέρουν μικρότερο ιικό φορτίο σε σχέση με τις άλλες ομάδες».

Με μέτρα και προσοχή μπορούν να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια τονίζει από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Έτσι όπως ανοίγουν τα σχολεία στην Ελλάδα, με μέτρα και πολύ προσοχή και επειδή έχουμε δει από παλιότερα ότι οι έφηβοι στα γυμνάσια και στα λύκεια είναι υπεύθυνοι, μπορούμε να τα ανοίξουμε» ανέφερε ο καθηγητής.

Ενώ, μιλώντας στο Mega, συμπλήρωσε: «Πρώτον είναι πολύ άσχημο να μένουν τα σχολεία κλειστά, είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να το σκεφτούμε μακροπρόθεσμα, και δεύτερον οι έφηβοι θα συναντιούνται ήδη σε σπίτι, χωρίς μάσκες, σε μη συντεταγμένες συνθήκες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ