ΕΛΛΑΔΑ

Ζάκυνθος: Τεράστια ποσότητα 800 κιλών εκρηκτικών εντοπίστηκε σε σπίτι

Ζάκυνθος: Τεράστια ποσότητα 800 κιλών εκρηκτικών εντοπίστηκε σε σπίτι
INTIME

Τεράστια ποσότητα 800 κιλών εκρηκτικών εντοπίστηκε σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Ζάκυνθο, ύστερα από ανώνυμο τηλεφώνημα που έγινε στην ΕΛ.ΑΣ., με το οποίο άγνωστος ενημέρωσε τις Αρχές για την ακριβή τοποθεσία όπου βρίσκονταν τα εκρηκτικά. 

Το εν λόγω οίκημα ήταν εγκαταλελειμμένο τα τελευταία δέκα χρόνια, με τελευταίο του ένοικο έναν Γερμανό συνταξιούχο, ο οποίος δεν συνδέεται με την υπόθεση.

Τα εκρηκτικά ήταν αποθηκευμένα μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο στο υπόγειο του οικήματος όπου βρισκόταν η αποθήκη, λίγα μέτρα από το χωριό Κερί, στη θέση «Απελάτι».

Η τεράστια ποσότητα αμμωνιοδυναμίτιδας προκάλεσε το ενδιαφέρον και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, χωρίς, ωστόσο, το σενάριο της τρομοκρατίας, να φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό προς το παρόν.

Πιθανότερο είναι τα εκρηκτικά να προορίζονταν για ψάρεμα με δυναμίτη (φαινόμενο διαδεδομένο στο Ιόνιο) ή σε νταμάρια για εξορύξεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση μέχρι στιγμής.

Από την έρευνα προέκυψε ότι στην αγροικία όπου βρέθηκαν τα εκρηκτικά είχε ξεσπάσει φωτιά πριν από ένα χρόνο. Έτσι, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η αμμωνιοδυναμίτιδα μεταφέρθηκε στο συγκεκριμένο οίκημα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, δηλαδή τους τελευταίους 12 μήνες. Πριν την κατάσχεση των εκρηκτικών μυστικοί αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν θέσει υπό παρακολούθηση την αγροικία, χωρίς ωστόσο να εμφανιστεί κανείς.

Έτσι, οι αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου κατάσχεσαν 800 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας και πλέον βρίσκονται σε επαφή με εταιρείες πώλησης εκρηκτικών για να διαπιστώσουν εάν η μεγάλη αυτή ποσότητα πουλήθηκε ή εκλάπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έχουν βρει την άκρη του νήματος για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Αρχικά θα «ταυτοποιήσουν» τα εκρηκτικά, θα διαπιστώσουν δηλαδή από ποια εταιρεία κλάπηκαν ή πουλήθηκαν και στη συνέχεια θα αναζητήσουν τους δράστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ