ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης στο CNN Greece: Αποτελεσματικό κατά 50% το εμβόλιο ήδη από την πρώτη δόση

Μαγιορκίνης στο CNN Greece: Αποτελεσματικό κατά 50% το εμβόλιο ήδη από την πρώτη δόση
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Αποτελεσματικότητα κατά 50% εμφανίζει η πρώτη δόση του εμβολίου, σε όσους πολίτες εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο των Pfizer & Biontech κατά της Covid 19.

Αυτό τόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης σε ερώτηση του CNN Greece, αναφορικά με την αποδοτικότητα της πρώτης δόσης, αλλά και τα διδάγματα των χωρών του εξωτερικού και εάν υπάρχει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κλινικές μελέτες, τα συμπτώματα του ιού, σταμάτησαν να εμφανίζονται στην 12η ημέρα του εμβολιασμού, υπογράμμισε ο καθηγητής και πρόσθεσε: σύμφωνα με τα δεδομένα του Ισραήλ, όπου έχει εμβολιαστεί ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, η πρώτη δόση είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 50%, ωστόσο περισσότερα δεδομένα θα έχουμε εάν η εμβολιαστική κάλυψη γίνει σε ποσοστό 50% του πληθυσμού. Επεσήμανε ακόμη, ότι δεν υπάρχουν προς ώρας στοιχεία που αφορούν στη μείωση της μετάδοσης μετά τον εμβολιασμό.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο καθηγητής Μαγιορκίνης, ανακοίνωσε ότι παγκοσμίως πάνω από 50 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου. Στη χώρα μας έχουμε περίπου 100 εισαγωγές με κορωνοϊό ανά ημέρα στο ΕΣΥ. Το σύστημα υγείας ακόμα απορροφά τους κραδασμούς από την κορύφωση του β' κύματος.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις- σημειωτέον ο μεταλλαγμένος ιός ονομάζεται Nelly- όπως τόνισε, ο κ. Μαγιορκίνης, συμμετείχε σήμερα Παρασκευή 22 Ιανουαρίου σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού Δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Πρόσθεσε ότι θα γίνεται καθημερινά μοριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων όχι μόνο από τη Βρετανία, αλλά και από τις άλλες δύο χώρες που εμφάνισαν όπως Ν. Αφρική και Βραζιλία.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση στο υπ. Υγείας για τις μεταλλάξεις ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, «Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει μια γονιδιωματική επιτήρηση της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας και έχει αυτή τη στιγμή τις κατάλληλες υποδομές και την κατάλληλη ερευνητική εμπειρία, ούτως ώστε να κάνουμε μια πλήρη γονιδιωματική αποτύπωση των διαφόρων στελεχών κορονοϊού στη χώρα μας.

Όπως ξέρετε, έχουμε ήδη ταυτοποιήσει 26 περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης και αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχει ανάγκη να επεκτείνουμε αυτή τη δράση, ο Υπουργός και η Κυβέρνηση δημιουργούν ένα οριζόντιο Δίκτυο όπου θα αποστέλλονται δείγματα από όλη τη χώρα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένα άτομα.

Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ, ώστε να έχουμε μια πλήρη μοριακή αποτύπωση της πανδημίας στη χώρα σε βάθος χρόνου, πριν τα εμβόλια, κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού και βεβαίως κατόπιν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ