ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Το «παράθυρο» για τη λοίμωξη ενός ατόμου που ήδη έχει εμβολιαστεί

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Το «παράθυρο» για τη λοίμωξη ενός ατόμου που ήδη έχει εμβολιαστεί
Φωτογραφία αρχείου Arne Dedert/dpa via AP

Οι περισσότερες «αστοχίες» του εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι τις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα. 

Την ικανοποίησή της για τη συγκινητική, όπως την χαρακτήρισε, προσέλευση των ηλικιωμένων πολιτών εξέφρασε η κ. Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι όσοι πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός τελειώνει με την πρώτη δόση κάνουν λάθος.

«Κάποιοι δήλωσαν ότι ήταν η πρώτη έξοδος τους μετά από ένα χρόνο και άλλοι ότι είναι η πρώτη τους φορά που φορούν μάσκα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο εμβολιασμός περισσοτέρων από 70.000 ατόμων συμπληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν ανεπιθύμητες ενέργειες, ένα γεγονός σημαντικό που επιβεβαιώνει την ασφάλεια του εμβολίου», συνέχισε.

«Η πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων και είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί στο χρονικό διάστημα που συστήνεται, αυστηρά σε 21 μέρες, η δεύτερη δόση», τόνισε.

Με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι η χορήγηση της δεύτερης δόσης είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού και την ανοσία του ατόμου.

Παρά το γεγονός ότι στα άτομα που κάνουν αυτή τη στιγμή το εμβόλιο, υπάρχει σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος, με το συγκεκριμένο εμβόλιο η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και καλύτερη από νεότερα άτομα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε επίσης στο «παράθυρο» που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που ήδη έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Όπως είπε, οι περισσότερες «αστοχίες» του εμβολίου είναι τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό και πως ο κίνδυνος μειώνεται μετά την 12η μέρα.

Στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί άτομα που έχουν νοσήσει μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση.

«Η πρώτη δόση θα τους βοηθήσει να μην εκδηλώσουν σοβαρή νόσηση. Ο εμβολιασμός θα ολοκληρωθεί μετά την ανάρρωσή τους» είπε.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε ακόμα στη συζήτηση για τροποποιήση του σχήματος χορήγησης των δόσεων, με διάστημα από 4 σε 6 ως 12 εβδομάδες μεταξύ των δύο δόσεων, διευκρινίζοντας ότι «δεν αντιπροσωπεύει την πολιτική μας που είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές που δίνονται και έδωσαν αποτελέσματα κατά τις κλινικές δοκιμές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ