ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Κίνδυνος να εκτιναχθεί η λίστα αναμονής χειρουργείων στα δύο έτη

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Κίνδυνος να εκτιναχθεί η λίστα αναμονής χειρουργείων στα δύο έτη
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η αναστολή τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας λόγω κορωνοϊου θα οδηγήσει σε εκτίναξη της λίστας αναμονής χειρουργείων, προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, καλεί την κυβέρνηση να βρει λύση στο ζήτημα των ΜΕΘ, καθώς σε πολλά νοσοκομεία χειρουργικές αίθουσες και αίθουσες ανάνηψης έχουν μετατραπεί σε προσωρινές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με υποτυπώδη εξοπλισμό.

«Τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας μετατράπηκαν σε νοσοκομεία περίθαλψης μιας νόσου. Ακόμη και τώρα ισχύει η αναστολή τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

«Οι ΜΕΘ είναι λιγότερες των αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των άλλων παθήσεων. Κατά την κυβέρνηση λειτουργούν 1.100 και πλέον κλίνες, ενώ στη πραγματικότητα έχουμε 750, αντί για 3.500 κλίνες που έπρεπε να λειτουργούν με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια».

«Η κυβέρνηση λογίζει ως ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες, αίθουσες ανάνηψης, καρδιοχειρουργικές μονάδες, αίθουσες κλινικών που έχουν μετατραπεί με υποτυπώδη εξοπλισμό. Παρότι τώρα είναι άδειες από διασωληνωμένους ασθενείς παραμένουν ως ΜΕΘ-COVID εν αναμονή του τρίτου κύματος», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Ειδικά στα Νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας. Όμως εξ αιτίας αυτού συνεχίζουν να αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η νοσηρότητα από άλλες ασθένειες», τονίζει.

«Για να χειρουργηθούν οι ασθενείς στο Δημόσιο Νοσοκομείο θα πρέπει να επιβαρυνθεί η υγεία τους και να καταλήξουν στα επείγοντα ως έκτακτα περιστατικά. Τα τακτικά ιατρεία δεν λειτουργούν για να εξετάζονται ασθενείς και να προγραμματίζονται τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις», προσθέτει.

«Οι υπάρχουσες λίστες χειρουργείων έπαψαν πιά να ισχύουν. Δεν εκδίδονται νέες. Οι ημερομηνίες που είχαν δοθεί για χειρουργείο ακυρώνονται Ειδοποιούνται οι ασθενείς ότι αναβάλλεται το χειρουργείο τους χωρίς να λαμβάνουν νέα ημερομηνία», υπογραμμίζει.

«Όσοι έχουν χρήματα χειρουργούνται στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπόλοιποι περιμένουν. Η λίστα αναμονής θα εκτιναχθεί πάνω από τα δύο έτη».

«Επιτέλους θα πρέπει να βρεθεί λύση με τις ΜΕΘ. Τα τμήματα που φιλοξενούν τώρα τις προσωρινές ΜΕΘ να επανέλθουν για τον οργανικό σκοπό που φτιάχτηκαν. Χάνονται ασθενείς ευρισκόμενοι πολλά έτη σε λίστα αναμονής», κα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ