ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή για τις μεταλλάξεις – Στη σύσκεψη Μητσοτάκη-λοιμωξιολόγων τα νέα δεδομένα

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή για τις μεταλλάξεις – Στη σύσκεψη Μητσοτάκη-λοιμωξιολόγων τα νέα δεδομένα
INTIME

Στο φόντο της αυξημένης επιφυλακής που δημιουργούν η διασφάλιση της πορείας αποκλιμάκωσης της πανδημίας αλλά και η ανησυχία για τον αντίκτυπο του μεταλλαγμένου στελέχους της Covid-19, πραγματοποιείται η τακτική τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών με τους λοιμωξιολόγους. 

Στο «κοντέρ» άλλωστε ήδη συμπληρώνονται τα «χιλιόμετρα» της δεύτερης εβδομάδας από την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και ήδη μετράει αντίστροφα ο χρόνος για μια από τις κυβερνητικές προτεραιότητες, την επιστροφή στα θρανία των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το διπλό σήμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη, δεν ήταν τυχαίο. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει από τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη.

Μια εικόνα όμως, η οποία μπορεί να αλλάξει πάρα πολύ γρήγορα. Και γι’ αυτό απαιτείται- όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- αυξημένη προσοχή και διαρκής, εβδομαδιαία ανάλυση από τους επιδημιολόγους των επιπτώσεων της σταδιακής χαλάρωσης. Πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχουν οι νέες μεταλλάξεις που φαίνεται να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα ενώ την Τρίτη, στην Αττική καταγράφηκαν 427 κρούσματα, πάνω από το 50% των συνολικά 842 μολύνσεων που καταγράφηκαν πανελλαδικά.

Η αλλαγή στρατηγικής

Το μήνυμα στο Προεδρικό Μέγαρο διαδέχτηκε εκείνο στην κομματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, με το οποίο ο πρωθυπουργός αφενός υπενθύμισε τη ρευστότητα του περιβάλλοντος που δημιουργεί η πανδημία.

Φέρνοντας το παράδειγμα της ραγδαίας μεταβολής που καταγράφηκε στο δεύτερο κύμα ο κ. Μητσοτάκης και αναφερόμενος στις αποφάσεις για τα βήματα χαλάρωσης που έχουν ληφθεί είπε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε όμως -το είδαμε- τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο» και πρόσθεσε εμφατικά:

«Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».

Η επιχείρηση «Ελευθερία»

Ταυτόχρονα το κυβερνητικό μικροσκόπιο εστιάζει σταθερά και στην πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία». Την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν 18.406 εμβολιασμοί και συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου ο αριθμός του έχει ανέλθει στους 195.783. Ο στόχος που είχε τεθεί για 200.000 εμβολιασμούς ως το τέλος Ιανουαρίου, όπως τονίζεται από την κυβέρνηση θα υπερκαλυφθεί ενώ ο μηχανισμός είναι έτοιμος για πολύ περισσότερους εμβολιασμούς καθημερινά.

Είμαστε όμως -όπως ανέφερε πρωθυπουργός στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- απολύτως εξαρτημένοι από τον αριθμό των εμβολίων που παίρνουμε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαδικασιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εμφατικά το ζήτημα μέσω των παρεμβάσεων του, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. και ασκείται μεγάλη πίεση στις εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να είναι απολύτως εξασφαλισμένη για όσους εμβολιάζονται και η δεύτερη δόση, στα προβλεπόμενα χρονικά όρια. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέλεξαν μια διαφορετική στρατηγική και καθώς δεν έχουν αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που χρειάζονται αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Άλλωστε το εμβόλιο -σύμφωνα με τους ειδικούς- προστατεύει όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις.

Οι χαμένες δόσεις

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα -μετά τον Καναδά- που έχει χαμηλά ποσοστά χαμένων δόσεων.

Έχουν χαθεί, μέχρι στιγμής, λιγότερες από 500 δόσεις και αυτό οφείλεται κυρίως στους εργαζόμενους των εμβολιαστικών Κέντρων και στον πολύ καλό προγραμματισμό.

Ήδη έχει αναπτυχθεί ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των αδιάθετων δόσεων, με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μην χάνονται δόσεις σε περίπτωση που κάποιος δεν προσέλθει στο ραντεβού. Για τις ειδικές σύριγγες οι οποίες απαιτούνται για να χρησιμοποιείται η 6η δόση υπάρχει στην χώρα μας, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων.

Να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή η 6η δόση χρησιμοποιείται από όλα τα φιαλίδια σε όλο το Σύστημα Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ