ΕΛΛΑΔΑ

Γκίκας: Πιθανότατα η Αττική να μπει από σήμερα στο «κόκκινο»

Γκίκας: Πιθανότατα η Αττική να μπει από σήμερα στο «κόκκινο»
ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την πιθανότητα να μπει στο «κόκκινο» η Αττική σήμερα εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Αχιλλέας Γκίκας.

Χαρακτηριστικά είπε επίσης, μιλώντας στο Open, πως «θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή».

«Συνήθως οι αποφάσεις που παίρνουμε την Παρασκευή, ισχύουν από Δευτέρα. Αυτό που συζητάμε τώρα είναι η εισήγηση της επιτροπής» διευκρίνισε επιπρόσθετα.

Ο καθηγητής έτσι «επισφράγισε» κατά κάποιο τρόπο αυτό που τις τελευταίες ώρες δηλώνουν οι επιστήμονες: η Αττική προβληματίζει, ειδικά μετά την εμφάνιση μεταλλάξεων.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των ειδικών για τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.

Τσακρής: Προς το «κόκκινο» η Αττική

Η κατάσταση στην Αττική, πηγαίνει προς το «κόκκινο», υπάρχει τάση προς αυτή την κατεύθυνση και τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση των νοσηλειών τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

Δήλωσε ότι σήμερα θα εξετασθούν λεπτομερώς τα δεδομένα πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Σημείωσε ωστόσο ότι αν τα κρούσματα εμφανίζουν αύξηση και σήμερα και ο ρυθμός μεταδοτικότητας είναι επίσης αυξημένος, τότε σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει αναστολή των δραστηριοτήτων και των αποφάσεων περί ανοίγματος της εκπαίδευσης.

Τζανάκης: Αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 30.000 - 50.000 ενεργά κρούσματα

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σημείωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα διπλάσιος ή ακόμα και τριπλάσιος εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 30.000-50.000 ενεργά κρούσματα.

Εξέφρασε δε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το φόβο μήπως η χώρα επιστρέψει επιδημιολογικά στα δεδομένα του Νοεμβρίου.

«Η πολιτική των διαγνωστικών εξετάσεων εξακολουθεί να είναι μικρή. 30.000 τεστ σε πληθυσμό 10 εκατ. είναι πάρα πολύ μικρή, άρα δεν έχουμε την πραγματική εικόνα. Οι ασυμπτωματικοί ή αυτοί που έχουν λίγα συμπτώματα δεν ανακαλύπτονται. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο αριθμό από αυτά που διαγιγνώσκουμε καθημερινά που σημαίνει ότι αν έχουμε 2.000-2.5000 σε 15 μέρες, τότε μας δίνει ένα νούμερο ενεργών κρουσμάτων από 30.000 έως 50.000. Αυτό το πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο φοβίζει, γιατί αν το τρίτο κύμα ξεκινήσει, θα ξεκινήσει από ένα πολύ υψηλό σημείο με συνέπεια η πίεση στο υγειονομικό σύστημα θα είναι ίσως δυναμικότερη του Νοεμβρίου και των αρχών του Δεκεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παγώνη: Πρέπει να περιορίσουμε τα κρούσματα - Περιμένουμε ένα τρίτο κύμα

Για τη σημασία του αριθμού των κρουσμάτων, την επαναλειτουργία των σχολείων και το τρίτο κύμα της πανδημίας μίλησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που σημειώνεται εσχάτως, ανέφερε ότι εδώ και δύο-τρεις μέρες φαινόταν ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν καλά.

«Το συνωστισμό του προηγούμενου Σαββατοκύριακου θα τον δούμε σε 12-13 μέρες. Που δεν ήταν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και στα ταμεία» είπε και πρόσθεσε:

«Οι διασωληνωμένοι δεν μπορούν να μειώνονται γρήγορα. Νοσηλεύονται μεγάλο διάστημα μέσα, έχουν επιπλοκές και είναι λογικό να αργούν να βγουν από τις μονάδες. Σημασία έχει ότι τις τελευταίες μέρες κατορθώσαμε να μην πιέζεται τόσο πολύ σύστημα Υγείας. Υπάρχουν αρκετά κρεβάτια στις ΜΕΘ αλλά και στις κλινικές covid. Βέβαια να μη ξεχνάμε και τους ασθενείς μη covid».

Στη συνέχεια η γιατρός, μιλώντας στο Mega, αναφέρθηκε στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

«Από εδώ και πέρα πρέπει να περιορίσουμε τα κρούσματα. Να τηρηθούν τα μέτρα. Περιμένουμε ένα τρίτο κύμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθει . Αλλά να έρθει με μικρό αριθμό διασωληνωμένων, θανάτων και κρουσμάτων. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε» υπογράμμισε.

«Είμαστε σε συνθήκες covid-19, όχι σε συνθήκες νορμάλ. Κάποιοι δίνουν μάχες για να ζήσουν, πιέζεται το σύστημα υγείας» επανέλαβε, τονίζοντας την ανάγκη να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Αναφορικά με τα σχολεία, η κ. Παγώνη, ανέφερε ότι με τον τρέχοντα αριθμό των κρουσμάτων είναι εφικτή, ενώ αν ξεπεράσουν τα 1.000, τα σχολεία δεν θα ανοίξουν.

«Αν παραμείνουμε με αυτό τον αριθμό των κρουσμάτων, θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία γιατί πρέπει να ανοίξουν» υπογράμμισε.

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη, 858 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154.083, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.893 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47.802 (62,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα 274 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 194 (70,8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Συνολικά 1.090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ