ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 313 από τα 716 νέα κρούσματα στην Αττική - Ο χάρτης της διασποράς

Κορωνοϊός: 313 από τα 716 νέα κρούσματα στην Αττική - Ο χάρτης της διασποράς
INTIME

Λίγο μειωμένα ήταν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, Πέμπτη, στη χώρα σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να επανεξετάσουν την εικόνα που παρουσιάζει η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας. Στο επίκεντρο εξακολουθεί να βρίσκεται η Αττική, όπου εντοπίστηκαν 313 νέα κρούσματα από τα 716 συνολικά (858 χθες σύνολο), με το κέντρο της Αθήνας να μετρά 71 περιπτώσεις. Στη Θεσσαλονίκη, τα κρούσματα που καταγράφηκαν ήταν 62.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα κρούσματα της μετάλλαξης του νέου στελέχους κορωνοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 66 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα σημείωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα διπλάσιος ή ακόμα και τριπλάσιος εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 30.000-50.000 ενεργά κρούσματα.

Εξέφρασε δε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το φόβο μήπως η χώρα επιστρέψει επιδημιολογικά στα δεδομένα του Νοεμβρίου.

«Η πολιτική των διαγνωστικών εξετάσεων εξακολουθεί να είναι μικρή. 30.000 τεστ σε πληθυσμό 10 εκατ. είναι πάρα πολύ μικρή, άρα δεν έχουμε την πραγματική εικόνα. Οι ασυμπτωματικοί ή αυτοί που έχουν λίγα συμπτώματα δεν ανακαλύπτονται. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο αριθμό από αυτά που διαγιγνώσκουμε καθημερινά που σημαίνει ότι αν έχουμε 2.000-2.5000 σε 15 μέρες, τότε μας δίνει ένα νούμερο ενεργών κρουσμάτων από 30.000 έως 50.000. Αυτό το πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο φοβίζει, γιατί αν το τρίτο κύμα ξεκινήσει, θα ξεκινήσει από ένα πολύ υψηλό σημείο με συνέπεια η πίεση στο υγειονομικό σύστημα θα είναι ίσως δυναμικότερη του Νοεμβρίου και των αρχών του Δεκεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κατανομή των 716 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

39 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

52 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

53 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

13 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

71 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

28 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

56 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

62 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

7 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

9 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων

11 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

5 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

18 κρούσματα υπό διερεύνηση

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 716 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154796, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5904 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48259 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

268 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 194 (72.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1095 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 18 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5742 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3374 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 28/01/2021

Έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών

Σε δραματικούς τόνους και ιδιαίτερα κρίσιμη για το προγραμματισμένο άνοιγμα της λειτουργίας των γυμνασίων και λυκείων της χώρας αναμένεται να είναι η έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης.

Κατά τη σύσκεψη αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το αν πράγματι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας επιτρέπει το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας, εν μέσω αυξημένων κρουσμάτων και της διασποράς της μεταλλαγμένης νόσου.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της αγοράς, με τους ειδικούς να προτίθενται να κάνουν και κάποια βήματα πίσω, αν χρειαστεί, προκειμένου να συγκρατηθεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής, Νίκος Σύψας, μιλώντας χθες στον Σκάι, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός αναφορικά με το άνοιγμα των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα ενώ, αναφορικά με το άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για επιστροφή στο click away.

Ιδιαίτερα έκρουσε τον κώδωνα για την Αττική, λέγοντας ότι βρίσκεται σε οριακή κατάσταση να περάσει από το «πορτοκαλί» στο «κόκκινο» όσον αφορά στο ιικό της φορτίο, ωστόσο επιφυλάχτηκε να εξετάσει η επιτροπή και τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα πριν κάνει την τελική της εισήγηση.

«Η Αττική αυτή την στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας.

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλα αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικα.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές που είναι κόκκινες ενώ σημείωσε ότι δίπλα στην Αττική, η Βοιωτία και η Εύβοια είναι ήδη κόκκινες πράγμα που σημαίνει ότι όλη αυτή η περιοχή μετατρέπεται σε ένα hotspot, μια καυτή περιοχής της επιδημίας.

Σημείωσε πως από την Παρασκευή που μας πέρασε έχουμε συνεχή αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. «Χτες και σήμερα φτάσαμε να έχουμε πάνω από 400 κρούσματα και το πιο σημαντικό είναι ότι ο δείκτης αναπαραγωγής το λεγόμενο RT είναι στο 0,98 αλλά ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει την εικόνα μερικές μέρες πριν επομένως ενδεχομένως τώρα να έχουμε πάει στο 1 το οποίο είναι το σημείο συναγερμού».

Πρόσθεσε πως το πλησιάζουμε πολύ επικίνδυνα «τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι πολλά, όχι μόνο στον κεντρικό τομέα που είχαμε πρόβλημα μέχρι την Παρασκευή πλέον έχουμε πρόβλημα και στο βόρειο και ανατολικό και δυτικό τομέα. Επομένως η Αττική αυτή την στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα».

Επεσήμανε ότι με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είμαστε οριακά στο πορτοκαλί και ότι αύριο ενδεχομένως θα περάσουμε στο κόκκινο και όταν μπούμε στο κόκκινο αυτά τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν αυτόματα σημειώνοντας σχετικά με την αγορά πως όταν μπαίνουμε στο κόκκινο αυτόματα μεταφερόμαστε στο click away.

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στις «κόκκινες» περιοχές και ιδιαίτερα στην Αττική, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι πρόκειται να επανεξετάσουν την κατάσταση. Επί τάπητος θα τεθούν στοχευμένα μέτρα στις εν λόγω περιοχές, χωρίς να προσδιορίζεται μέχρι στιγμής εάν θα αφορούν κα την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε κάθε περίπτωση οριστικοποίηση των αποφάσεων για τα σχολεία θα γίνει την Παρασκευή μετά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων αναμένεται να εξεταστούν αναλυτικά και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα και πιο μεταδοτικά στελέχη του νέου κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ