ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις» καθησυχάζουν Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους

Κορωνοϊός: «Τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις» καθησυχάζουν Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους
INTIME

Καθησυχαστικοί για το κατά πόσο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού καλύπτουν τις μεταλλάξεις εμφανίστηκαν στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας τόσο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου όσο και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους .

«Είναι λάθος να υπάρχει αυτό το άγχος, πρέπει να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα» δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, για το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα εμβόλια ή τρίτη δόση από τα ήδη υπάρχοντα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Όπως τόνισε η ίδια δεν θα πρέπει να «κάνουμε σενάρια για μεταβολές εμβολίων, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, γιατί κάτι τέτοιο υποδηλώνει αποτυχία του εμβολιασμού».

Διαβεβαίωσε ότι «έχουμε πάρα πολύ καλά εμβόλια», που «μας προστατεύουν από τις μεταλλάξεις» και σημείωσε πως «μόνο μια φοβερή αλλαγή του ιού θα μπορούσε να καταστήσει ένα εμβόλιο μη αποτελεσματικό», κάτι που δεν ισχύει με τις δεδομένες μεταλλάξεις.

«Προστασία δεν σημαίνει μόνο η ύπαρξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία. Επομένως δεν θα πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός ως προς τις μεταλλάξεις».

Για το γεγονός ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού λειτουργούν και κατά των μεταλλάξεων διαβεβαίωσε και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, καλώντας παράλληλα να μην δημιουργείται επιπλέον άγχος χωρίς αιτία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Αιχμές για τα κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης στον «Άγιο Ανδρέα»

Ως δυσάρεστη έκπληξη χαρακτήρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου το γεγονός ότι το ποσοστό του εμβολιασμού στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, ήταν εξαιρετικά χαμηλό μεταξύ του υγεινομικού προσωπικού, όπως αποκαλύφθηκε μετά την ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού.

«Στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών, όπως γνωρίζετε, η πρώτη ομάδα είναι το υγειονομικό προσωπικό για την προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των μαχητών όπως λέμε κατά της Covid-19 αλλά και για την προστασία των ασθενών», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως είπε, «αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη -ας ελπίσουμε ότι είναι και εξαίρεση- το γεγονός ότι σε μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας μας όπως το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, στην Πάτρα, παρουσιάστηκε μια ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που ήταν ανεμβολίαστο».

«Το ποσοστό του εμβολιασμού σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Από αμέλεια; Από δυσπιστία; Από κόπωση αμέλησαν οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες κυρίως και λιγότερο γιατροί να εμβολιαστούν;», διερωτήθηκε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι η παροιμία "δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις" εδώ δεν έχει περιθώρια, δεν έχει τόπο να σταθεί. Είμαστε στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού και θα πρέπει όλοι -μα όλοι- να επωφεληθούμε από το "δώρο" που μας δίνεται και είναι το εμβόλιο», κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Νωρίτερα, σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βρέθηκε στην Πάτρα όπου συμμετείχε σε έκτακτη σύσκεψη λόγω της εκτόξευσης κρουσμάτων, με πολλά από αυτά να αφορούν την βρετανική μετάλλαξη.

Σημειώνεται ότι 11 άτομα μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού του «Αγίου Ανδρέα» εντοπίστημαν με τη «βρετανική» μετάλλαξη, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν είχαν εμβολιαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι η πόλη έχει ενταχθεί από το Σάββατο στην κόκκινη ζώνη του υγειονομικού χάρτη. «Σας παρακαλώ πολύ βάλτε όλοι πλάτη, σας παρακαλώ πολύ κάντε κουράγιο μέχρις ότου βγούμε από το τούνελ την άνοιξη, όπου θα έχει εμβολιαστεί το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού» κάλεσε μετά τη σύσκεψη στην Πάτρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ