ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» για τις μεταλλάξεις και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» για τις μεταλλάξεις και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Eraldo Peres

Έντονος προβληματισμός επικρατεί εντός και εκτός συνόρων αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και το γεγονός ότι πρόκειται για πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού, λόγω του φόβου ότι μπορεί να επιβαρυνθούν περαιτέρω τα συστήματα υγείας και κατ’ επέκταση να αυξηθεί η θνητότητα.

Αν και στο άκουσμα της λέξης «μετάλλαξη» οι περισσότεροι τρομοκρατούνται, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί από τα ευρήματά τους: το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει τις εκδοχές που έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα την «βρετανική» B.1.1.7.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το νέο «νοτιοαφρικανικό» στέλεχος του κορωνοϊού βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της επιστημονικής κοινότητας, ενώ έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 31 χώρες στον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Παράλληλα ασαφές παραμένει κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να καλύψουν όλες τις γνωστές παραλλαγές του ιού και ειδικά το «νοτιοαφρικανικό» στέλεχος B1.351.

Κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για το κατά πόσο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού καλύπτουν τις μεταλλάξεις.

«Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, τα MRNA εμβόλια, προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία. Επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Όπως τονίστηκε, με βάση τις μέχρι τώρα επιστημονικές ανακοινώσεις και τις ανακοινώσεις των ιδίων των εταιρειών που έχουν λάβει έγκριση, τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μέχρι τώρα γνωστές μεταλλάξεις.

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε κατηγορηματικά ότι «τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μέχρι στιγμής μεταλλάξεις». Επανέλαβε ότι οι μεταλλάξεις δεν θα επηρεάσουν την εμβολιαστική διαδικασία, τονίζοντας πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 290.000 δόσεις εμβολίων στη χώρα μας, με την εμβολιαστική κάλυψη να αγγίζει το 2,75%.

Μεταδοτικότερη κατά 74% η μετάλλαξη που πρωτοεμφανίστηκε στη Ν. Αφρική

Μεταδοτικότερο από τη «βρετανική» μετάλλαξη φαίνεται ότι είναι το νέο στέλεχος του ιού που προέρχεται από τη Νότια Αφρική, όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.

«Τα στοιχεία που γνωρίζουμε από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι λιγότερα σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, γιατί είναι πιο πρόσφατη χρονικά και η διασπορά της διεθνώς είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης που δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση, ενώ δεν γνωρίζουμε καθόλου ό,τι αφορά στην επιθετικότητα του νέου αυτού στελέχους», σημείωσε ο καθηγητής.

Πρόσθεσε δε ότι η μεταδοτικότητα της είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορωνοϊού. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται να δείχνουν ότι δεν είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και και η έντασή τους δεν αλλάζει.

«Δεν μας εκπλήσσει που ο ιός μεταλλάσεται»

«Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή ύποπτα μεταλλαγμένα κρούσματα, τα οποία ταυτοποιούνται και ανακοινώνονται μόνο από τον ΕΟΔΥ. Εμείς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις μεταλλάξεις που φέρουν οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

«Βέβαια, δεν μας εκπλήσσει που ο ιός μεταλλάσσεται. Είναι μέσα στα χαρακτηριστικά του».

«Και αυτή τη στιγμή πολλά ύποπτα κρούσματα που δεν είναι του αρχικού στελέχους της Κίνας, διερευνούνται ενώ παράλληλα γίνεται και ιχνηλάτιση των επαφών τους. Και αυτό δε σημαίνει επίσης, ότι τα προβλήματά μας δεν πολλαπλασιάζονται», ανέφερε στο GRtimes ο κ. Καπραβέλος.

Αιχμές για τα κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης στον «Άγιο Ανδρέα»

Την ίδια ώρα, η ανησυχία έχει χτυπήσει «κόκκινο» για τα αλλεπάλληλα κρούσματα μεταλλαγμένου στελέχους που εντοπίζονται ανά την χώρα. Το γεγονός προκαλεί προβληματισμό για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας, καθώς τα νέα στελέχη θεωρούνται πιο μεταδοτικά.

Ήδη πραγματοποιούνται εντατικές αναλύσεις και ιχνηλατήσεις για να αποκρυσταλλωθεί η πραγματική εικόνα της διασποράς των μεταλλάξεων στη χώρα.

Ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν η αποκάλυψη ότι μεταξύ των δεκάδων κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν θέσει την Πάτρα στην «κόκκινη» κατηγορία του υγειονομικού χάρτη της πανδημίας, τα 11 εντοπίστηκαν στο προσωπικό του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» και μάλιστα ανήκουν στη βρετανική μετάλλαξη.

Ως δυσάρεστη έκπληξη χαρακτήρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου το γεγονός ότι το ποσοστό του εμβολιασμού στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, ήταν εξαιρετικά χαμηλό μεταξύ του υγεινομικού προσωπικού, όπως αποκαλύφθηκε μετά την ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού.

«Στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών, όπως γνωρίζετε, η πρώτη ομάδα είναι το υγειονομικό προσωπικό για την προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των μαχητών όπως λέμε κατά της Covid-19 αλλά και για την προστασία των ασθενών», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως είπε, «αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη -ας ελπίσουμε ότι είναι και εξαίρεση- το γεγονός ότι σε μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας μας όπως το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, στην Πάτρα, παρουσιάστηκε μια ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που ήταν ανεμβολίαστο».

«Το ποσοστό του εμβολιασμού σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Από αμέλεια; Από δυσπιστία; Από κόπωση αμέλησαν οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες κυρίως και λιγότερο γιατροί να εμβολιαστούν;», διερωτήθηκε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι η παροιμία "δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις" εδώ δεν έχει περιθώρια, δεν έχει τόπο να σταθεί. Είμαστε στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού και θα πρέπει όλοι -μα όλοι- να επωφεληθούμε από το "δώρο" που μας δίνεται και είναι το εμβόλιο», κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Νωρίτερα, σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βρέθηκε στην Πάτρα όπου συμμετείχε σε έκτακτη σύσκεψη λόγω της εκτόξευσης κρουσμάτων, με πολλά από αυτά να αφορούν την βρετανική μετάλλαξη.

Υπενθυμίζεται ότι η πόλη έχει ενταχθεί από το Σάββατο στην κόκκινη ζώνη του υγειονομικού χάρτη. «Σας παρακαλώ πολύ βάλτε όλοι πλάτη, σας παρακαλώ πολύ κάντε κουράγιο μέχρις ότου βγούμε από το τούνελ την άνοιξη, όπου θα έχει εμβολιαστεί το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού» κάλεσε μετά τη σύσκεψη στην Πάτρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μυστήριο με το κρούσμα αφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ για το κρούσμα αφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη.

Το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη χώρα ανιχνεύτηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου σε έναν 36χρονο ιερέα, ο οποίος είναι προσωπικός διάκονος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ιερέας είχε νοσήσει με κορωνοϊό πριν από δύο μόλις μήνες, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε το νοτιοαφρικανικό στέλεχος να τον προσβάλλει.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου διενεργήθηκαν μοριακά τεστ, ενώ αρκετοί από τους πιστούς που το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν επισκεφτεί την εκκλησία, έσπευσαν στα αρμόδια κλιμάκια του ΕΟΔΥ, για να ελεγχθούν.

Σύμφωνα με το MEGA, ο αρχιδιάκονος αφού νόσησε την πρώτη φορά και αποθεραπεύτηκε, έκανε τεστ αντισωμάτων, το οποίο έδειξε ότι είχε ικανά αντισώματα που θα τον προστάτευαν.

Οι υγειονομικές αρχές επιχειρούν να εντοπίσουν τώρα το δείγμα από τον πρώτο έλεγχο με PCR που είχε γίνει στον ιερέα πριν από δύο μήνες, ώστε να το αποστείλουν το δείγμα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών.

Η ταυτοποίηση του παλαιότερου στελέχους ενδέχεται να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες, ώστε να απαντήσουν στο ερώτημα, γιατί ο ιερέας δεν είχε αναπτύξει ικανά αντισώματα για να τον προστατεύσουν απέναντι στο νέο στέλεχος της νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας voria.gr, ο αρχιδιάκονος παρίστατο στα συσσίτια που γίνονται στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων, στην Ξηροκρήνη. Εξετάζεται, λοιπόν, η πιθανότητα να κόλλησε το μεταλλαγμένο στέλεχος σε κάποιο από αυτά, καθώς εκεί, μεταξύ άλλων, σιτίζονται και μετανάστες από την Αφρική. Βέβαια, ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση του στελέχους και το ενδεχόμενο διασποράς του στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να προκύψουν από την ιχνηλάτηση που διενεργεί ο ΕΟΔΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ