ΕΛΛΑΔΑ

H μετάλλαξη... του φόβου για νέο καθολικό lockdown - Κατά 74% πιο μεταδοτική η νοτιοαφρικανική

H μετάλλαξη... του φόβου για νέο καθολικό lockdown - Κατά 74% πιο μεταδοτική η νοτιοαφρικανική
Φωτογραφία αρχείου Mu Yu/Xinhua via AP

Συναγερμό στο σύστημα διαχείρισης της επιδημιολογικής κρίσης προκαλούν σε κυβέρνηση και ειδικούς οι μεταλλάξεις κορωνοϊού που εντοπίστηκαν και στη χώρα μας την ώρα που τα κρούσματα στην Αττική αυξάνονται ενώ παρατηρείται και αύξηση των νοσηλειών

Οι μεταδοτικές παραλλαγές του ιού και το ερώτημα πόσο «ανθεκτικές» είναι αυτές απέναντι στα εμβόλια αλλά και τις θεραπείες είναι το νέο ζήτημα που ανησυχεί την παγκόσμια κοινότητα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το νέο «νοτιοαφρικανικό» στέλεχος του κορωνοϊού βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της επιστημονικής κοινότητας, ενώ έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 31 χώρες στον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για το κατά πόσο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού καλύπτουν τις μεταλλάξεις.

«Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, τα MRNA εμβόλια, προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία. Επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Όπως τονίστηκε, με βάση τις μέχρι τώρα επιστημονικές ανακοινώσεις και τις ανακοινώσεις των ιδίων των εταιρειών που έχουν λάβει έγκριση, τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μέχρι τώρα γνωστές μεταλλάξεις.

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε κατηγορηματικά ότι «τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μέχρι στιγμής μεταλλάξεις». Επανέλαβε ότι οι μεταλλάξεις δεν θα επηρεάσουν την εμβολιαστική διαδικασία, τονίζοντας πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 290.000 δόσεις εμβολίων στη χώρα μας, με την εμβολιαστική κάλυψη να αγγίζει το 2,75%.

Η ανησυχία που προκαλούν οι μεταλλάξεις εντείνεται από τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που οι επιδημιολόγοι αναμένουν να καταγραφεί τα επόμενα 24ωρα οι επιδημιολόγοι. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά ενώ τα νοσοκομεία αρχίζουν να δέχονται ολοένα και περισσότερους ασθενείς γεγονός που επιβεβαιώνει το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που αρχίζει να διαμορφώνεται στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Οι δυσοίωνες προβλέψει φέρνουν στο τραπέζι ξανά όλα τα σενάρια, τα οποία, όπως παραδέχεται η κυβέρνηση, εξετάζονται ανοικτά. «Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα δυσκολέψουν τότε θα συζητήσουμε το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς στον ΑΝΤ1, δίνοντας το στίγμα.

Τα στοιχεία που προέρχονται από τις αναλύσεις των λυμάτων στην Αττική τρομάζουν τους ειδικούς καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία, η αύξηση ήταν πάνω από 40% κάτι που αναμένεται να φανεί τα επόμενα 24ωρα. «Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%. Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί την μετάδοση» ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης στο Mega.

Ωστόσο ένα ολικό lockdown και κυρίως στην Αττική αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα τόσο στην οικονομία με το κλείσιμο του λιανεμπορίου που λειτουργεί με την μέθοδο του click away αλλά και στην εκπαίδευση που μόλις χθες άνοιξαν τα γυμνάσια.

Μεταδοτικότερη κατά 74% η μετάλλαξη που πρωτοεμφανίστηκε στη Ν. Αφρική

Μεταδοτικότερο από τη «βρετανική» μετάλλαξη φαίνεται ότι είναι το νέο στέλεχος του ιού που προέρχεται από τη Νότια Αφρική, όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.

«Τα στοιχεία που γνωρίζουμε από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι λιγότερα σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, γιατί είναι πιο πρόσφατη χρονικά και η διασπορά της διεθνώς είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης που δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση, ενώ δεν γνωρίζουμε καθόλου ό,τι αφορά στην επιθετικότητα του νέου αυτού στελέχους», σημείωσε ο καθηγητής.

Πρόσθεσε δε ότι η μεταδοτικότητα της είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορωνοϊού. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται να δείχνουν ότι δεν είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και και η έντασή τους δεν αλλάζει.

«Δεν μας εκπλήσσει που ο ιός μεταλλάσσεται»

«Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή ύποπτα μεταλλαγμένα κρούσματα, τα οποία ταυτοποιούνται και ανακοινώνονται μόνο από τον ΕΟΔΥ. Εμείς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις μεταλλάξεις που φέρουν οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

«Βέβαια, δεν μας εκπλήσσει που ο ιός μεταλλάσσεται. Είναι μέσα στα χαρακτηριστικά του».

«Και αυτή τη στιγμή πολλά ύποπτα κρούσματα που δεν είναι του αρχικού στελέχους της Κίνας, διερευνούνται ενώ παράλληλα γίνεται και ιχνηλάτιση των επαφών τους. Και αυτό δε σημαίνει επίσης, ότι τα προβλήματά μας δεν πολλαπλασιάζονται», ανέφερε στο GRtimes ο κ. Καπραβέλος.

Αιχμές για τα κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης στον «Άγιο Ανδρέα»

Την ίδια ώρα, η ανησυχία έχει χτυπήσει «κόκκινο» για τα αλλεπάλληλα κρούσματα μεταλλαγμένου στελέχους που εντοπίζονται ανά την χώρα. Το γεγονός προκαλεί προβληματισμό για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας, καθώς τα νέα στελέχη θεωρούνται πιο μεταδοτικά.

Ήδη πραγματοποιούνται εντατικές αναλύσεις και ιχνηλατήσεις για να αποκρυσταλλωθεί η πραγματική εικόνα της διασποράς των μεταλλάξεων στη χώρα.

Ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν η αποκάλυψη ότι μεταξύ των δεκάδων κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν θέσει την Πάτρα στην «κόκκινη» κατηγορία του υγειονομικού χάρτη της πανδημίας, τα 11 εντοπίστηκαν στο προσωπικό του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» και μάλιστα ανήκουν στη βρετανική μετάλλαξη.

Ως δυσάρεστη έκπληξη χαρακτήρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου το γεγονός ότι το ποσοστό του εμβολιασμού στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, ήταν εξαιρετικά χαμηλό μεταξύ του υγεινομικού προσωπικού, όπως αποκαλύφθηκε μετά την ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού.

«Στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών, όπως γνωρίζετε, η πρώτη ομάδα είναι το υγειονομικό προσωπικό για την προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των μαχητών όπως λέμε κατά της Covid-19 αλλά και για την προστασία των ασθενών», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως είπε, «αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη -ας ελπίσουμε ότι είναι και εξαίρεση- το γεγονός ότι σε μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας μας όπως το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, στην Πάτρα, παρουσιάστηκε μια ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που ήταν ανεμβολίαστο».

«Το ποσοστό του εμβολιασμού σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Από αμέλεια; Από δυσπιστία; Από κόπωση αμέλησαν οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες κυρίως και λιγότερο γιατροί να εμβολιαστούν;», διερωτήθηκε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι η παροιμία "δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις" εδώ δεν έχει περιθώρια, δεν έχει τόπο να σταθεί. Είμαστε στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού και θα πρέπει όλοι -μα όλοι- να επωφεληθούμε από το "δώρο" που μας δίνεται και είναι το εμβόλιο», κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Νωρίτερα, σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βρέθηκε στην Πάτρα όπου συμμετείχε σε έκτακτη σύσκεψη λόγω της εκτόξευσης κρουσμάτων, με πολλά από αυτά να αφορούν την βρετανική μετάλλαξη.

Υπενθυμίζεται ότι η πόλη έχει ενταχθεί από το Σάββατο στην κόκκινη ζώνη του υγειονομικού χάρτη. «Σας παρακαλώ πολύ βάλτε όλοι πλάτη, σας παρακαλώ πολύ κάντε κουράγιο μέχρις ότου βγούμε από το τούνελ την άνοιξη, όπου θα έχει εμβολιαστεί το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού» κάλεσε μετά τη σύσκεψη στην Πάτρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Κορωνοϊός: 543 κρούσματα, 248 διασωληνωμένοι, 33 θάνατοι

Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 543 κρούσματα σε όλη τη χώρα, αριθμός που δείχνει μικρός, ωστόσο έγιναν ελάχιστα τεστ, κάτι που κάνει τον αριθμό αυτό ανησυχητικό. Τα τεστ ανέρχονται σε περίπου 10.000 από το τελευταίο 24ωρο καταγραφής. Από αυτά, τα περισσότερα καταγράφονται ξανά στην Αττική, καθώς εντοπίστηκαν 260, ενώ αυξημένα εμφανίζονται τα κρούσματα στην Αχαϊα (43). Η Θεσσαλονίκη είχε 39 κρούσματα, η Εύβοια 29 και η Λάρισα 14.

Την ίδια στιγμή, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ μειώθηκαν ελάχιστα σε 248, με 33 πολίτες ωστόσο να αφήνουν την τελευταία τους πνοή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ