ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θωμαΐδης: Πολύ μεγάλη η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Κορωνοϊός - Θωμαΐδης: Πολύ μεγάλη η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής
INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για απότομη αύξηση στο ιικό φορτίο στην Αττική, και μάλιστα μεγαλύτερη εκείνης που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο πριν «χτυπήσει» το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, κάνει λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης αποτυπώνοντας την εικόνα που δίνουν τα λύματα της Αττικής -και υπογραμμίζοντας πως πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

«Δυστυχώς δεν πάμε καλά, η αύξηση ήταν πολύ μεγάλη» δήλωσε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στον ΑΝΤ1.

«Έχει γίνει εκτεταμένη πλέον διασπορά στην Αττική και πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα» επισήμανε ο Νίκος Θωμαΐδης για να προσθέσει ότι η μετάδοση γίνεται κυρίως από νέους και ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοΐού.

Ο καθηγητής αποσαφήνισε ότι η διασπορά του κορωνοϊού δεν οφείλεται σε έναν και μόνο παράγοντα, αλλά σε σύνολο παραμέτρων, μεταξύ των οποίων η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και η κινητικότητα στους εργασιακούς χώρους.

«Η αύξηση που είδαμε τώρα είναι μεγαλύτερη του Οκτωβρίου» επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης.

Διευκρινίζοντας πως «τα λύματα δίνουν πληροφορίες για επτά με δέκα ημέρες μετά», ο ίδιος επισήμανε πως και βάσει των στοιχείων της τελευταίας μέτρησης -που έγινε την περασμένη Τρίτη- «αυτό που σίγουρα θα δούμε, θα είναι μία αύξηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ