ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Δεκτή η αναίρεση κατά της απόφασης που «έσπασε» τα ισόβια Κορκονέα

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Δεκτή η αναίρεση κατά της απόφασης που «έσπασε» τα ισόβια Κορκονέα
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Δεκτή με οριακή πλειοψηφία 3 έναντι 2 έγινε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της απόφασης του Εφετείου με την οποία «έσπασαν» τα ισόβια και επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών στον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.    

Ωστόσο λόγω της ισχυρής μειοψηφίας που είχε την άποψη πως σωστά αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό στον Κορκονέα βάσει του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η υπόθεση θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, έσπασε την ισόβια κάθειρξη που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον ειδικό φρουρό καθώς οι δικαστές του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του «προτέρου σύννομου βίου». Η αναγνώριση αυτού του ελαφρυντικού και η επιβαλλόμενη ποινή των 13 ετών είχε ως συνέπεια την άμεση αποφυλάκιση του Κορκονέα, η οποία ξεσήκωσε θύελλα σφοδρών αντιδράσεων.

Στη συνέχεια ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, περί αναγνώρισης του «προτέρου συννόμου βίου» κρίνοντας ότι το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν τη δολοφονία.

Τα τρία μέλη του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου συντάχθηκαν με την αναίρεση Πλιώτα, όμως δύο μέλη εξέφρασαν αντίθετη άποψη θεωρώντας ότι το δικαστήριο ερμήνευσε σωστά την πρόβλεψη για τη χορήγηση ελαφρυντικού.

Πλέον λόγω της οριακής πλειοψηφίας η υπόθεση θα κριθεί οριστικά στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ