ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - ΣτΕ: «Ιερή μάχη» από Εκκλησία, Μητροπόλεις και πιστούς κατά των μέτρων

Κορωνοϊός - ΣτΕ: «Ιερή μάχη» από Εκκλησία, Μητροπόλεις και πιστούς κατά των μέτρων
INTIME NEWS / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

«Ιερή μάχη» αναμένεται να δοθεί αύριο ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας,  όπου  η Εκκλησία της Ελλάδος, 81 Μητροπόλεις της χώρας και πιστοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι, μέσω των συνηγόρων τους, θα αναπτύξουν τους ισχυρισμούς  τους κατά των περιοριστικών  μέτρων στις θρησκευτικές τελετές (γάμους, βαπτίσεις, κ.λπ.), αλλά και των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που επιβάλλουν από την αρχή του χρόνου περιοριστικά μέτρα σε όλη την επικράτεια, κατά το σκέλος εκείνο, που:

  • Απαγορεύουν απολύτως τη τέλεση χριστιανικών γάμων και βαπτίσεων έστω μόνο με την παρουσία του ζεύγους των μελλονύμφων, των γονέων του παιδιού που πρόκειται να βαπτιστεί, τη στιγμή μάλιστα που επιτρέπονται οι πολιτικοί γάμοι,
  • Απαγόρευσαν κατά την ημέρα των Θεοφανείων (6.2.2021) την κατ΄ εξαίρεση συμμετοχή των πιστών στις θρησκευτικές τελετές,
  • Αναστέλλουν την τέλεση με την παρουσία πιστών κάθε είδους λειτουργιών και λατρευτικών τελετών, σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας,
  • Επιτρέπουν την παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα,
  • Επιτρέπουν την παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα, σε περιοχές επιπέδου επιτήρησης και 9 άτομα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Στις αιτήσεις ακύρωσης υποστηρίζουν ότι όλες οι αποφάσεις εκδόθηκαν κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους διοικούντες, αλλά εκδόθηκαν και καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Θέμα παραγραφής

Η εισηγήτρια σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει θέμα κατάργησης των δικών, λόγω λήξεως ισχύος των προσβαλλόμενων κοινών υπουργικών αποφάσεων.

Ωωστόσο, η Εκκλησία θα επιμείνει ότι έχει ιδιαίτερο έννομο συμφέρον να συνεχιστούν οι επίμαχες δίκες, καθώς εκκρεμούν ποινικές υποθέσεις σε βάρος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αφού έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική έρευνα λόγω μη συμμόρφωσης προς τις απαγορεύσεις για τον εορτασμό των Θεοφανείων και καθώς και σε βάρος κληρικών.

Οι πιστοί που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ θα ζητούν με τη σειρά τους από το δικαστήριο τη συνέχιση των δικών, καθώς οι αποφάσεις της Πολιτείας ππροσβάλλουν το δικαίωμα τους στη θρησκευτική ελευθερία την οποία δεν μπορούν να ασκήσουν.

Παράλληλα, αύριο με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Σπυρίδωνα Μαρκάτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η αίτηση ακύρωσης δικηγόρου Θεσσαλονίκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι η έκδοση της από 7.1.2021 ΚΥΑ για την παράταση εφαρμογής των περιοριστικών-απαγορευτικών μέτρων κυκλοφορίας (lockdown), κ.λπ. που επιβλήθηκαν με αφορμή την πανδημία, είναι αντισυνταγματική και παράνομη, αλλά και εφαρμόστηκε με αναδρομική ισχύ, κάτι που δημιουργεί νομοθετικό κενό, αλλά και ποινικά κολάσιμη πράξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ