ΕΛΛΑΔΑ

Στο «κόκκινο» ξανά η Θεσσαλονίκη – Τι αποφασίζεται για τις επιβαρυμένες περιοχές

Στο «κόκκινο» ξανά η Θεσσαλονίκη – Τι αποφασίζεται για τις επιβαρυμένες περιοχές
INTIME NEWS / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ένα ατελείωτο ακορντεόν και φυσικά ένας πολύ υπομονετικός «μαραθώνιος» αποδεικνύεται τελικά η πανδημία του κορωνοϊού, όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Ο χειμώνας, ο οποίος δεν αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο του ιού, αλλά και οι μεταλλάξεις που έχουν χτυπήσει όλη σχεδόν τη χώρα, αποτελούν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να βρίσκονται πλέον στο βαθύ «κόκκινο».

Έτσι, μετά την Αττική και την Αχαΐα, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων αποφάσισε το βράδυ της Πέμπτης, να περάσει στο κόκκινο η Θεσσαλονίκη και για την ακρίβεια να χαρακτηρισθεί και πάλι, καθώς εμφανίζει σημαντική αύξηση του ιικού της φορτίου.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπαχθεί στη λίστα των μέτρων που αφορούν τις «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα και περιορισμούς στην κίνηση.

Το θέμα θα συζητηθεί ενδελεχώς στην καθιερωμένη συνεδρίαση της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να είναι εκείνος που θα λάβει και την τελική απόφαση για τα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα εξειδικευτούν αναλυτικά το απόγευμα της ίδιας ημέρας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Τις τελευταίες ώρες ακούγεται επίσης και μία πρόταση που αφορά στην εφαρμογή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα και για την Αττική αλλά μόνο για τα Σαββατοκύριακα.

«Δεν υπάρχει απόφαση γι’ αυτό», σχολιάζουν στο CNN Greece μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όταν οι περιοχές εμφανίζουν αύξηση των επιδημιολογικών στοιχείων.

Ένα μέτρο, ωστόσο, που ακούγεται ιδιαίτερα, αναμένεται να συζητηθεί αύριο και πολύ πιθανόν να ισχύσει άμεσα, είναι να καθιερωθεί μία επιβαρυμένη περιοχή με χρώμα πάνω από το «κόκκινο». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η περιοχή αυτή, δεν αποκλείεται να είναι η Αχαΐα, η οποία δυστυχώς, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, δεν εφάρμοσε με συνέπεια τα υγειονομικά μέτρα, ενώ έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα και από τις μεταλλάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη, 1.070 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων ένα εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 160.935, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.002 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50974 (62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, 249 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη, ενώ δυστυχώς καταγράφονται και 25 νέοι θάνατοι. To 85,5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 1.149 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ