ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Στρουθοκαμηλισμός της Ε.Ε. και πολιτικά παιχνίδια σε βάρος ανθρώπινων ψυχών

Ειδομένη: Στρουθοκαμηλισμός της Ε.Ε. και πολιτικά παιχνίδια σε βάρος ανθρώπινων ψυχών
Πρόσφυγες και μετανάστες στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ Reuters

Γυρίζει την πλάτη η Ευρώπη στο δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ειδομένη κι ενώ αναπάντητο παραμένει ακόμη που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή οι μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα της πΓΔΜ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν φυλάει επαρκώς τα σύνορά της ενώ ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζήτησε από τις χώρες της Ε.Ε. να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυκλώματα διακινητών ευθύνονται για το πέρασμα προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη στο έδαφος της πΓΔΜ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι. «Είναι προφανές ότι υπάρχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και διακινητές μεταναστών που θέλουν να επωφεληθούν από μία τέτοια κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει οι αρχές της όποιας χώρας σε αυτή τη μεταναστευτική διαδρομή να μένουν απλοί παρατηρητές ενός τέτοιου φαινομένου» ανέφερε ο κ.Πόποσκι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Σίτελ».

Αντιδράσεις από την δήλωση Μπαλτά

Παράλληλα, θυέλλα αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά περί “τιμητικής για την Ελλάδα εικόνα της Ειδομένης”. Μέσω twitter απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης, για απομόνωση φράσης του έκανε λόγο ο κ. Μπαλτάς.

Σχολιάζοντας μέσω Twitter την εν λόγω φράση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε: “Θα προτείνω στον υπουργό της αριστείας να επισκεφθεί την Ειδομένη για να αισθανθεί εθνικά υπερήφανος...”.

"Αν ο κ. Μπαλτάς θεωρεί 'τιμητική για την Ελλάδα την εικόνα της Ειδομένης' τότε είναι ντροπή για την Ελλάδα να έχει υπουργό Πολιτισμού που κάνει τέτοια δήλωση", σχολίασε από την πλευρά του το Ποτάμι.

Με διευκρινιστική ανακοίνωσή του ο κ. Μπαλτάς αναφέρει ότι δεν τον εκπλήσσει η απομόνωση φράσεων από τις δηλώσεις του, προσθέτοντας ότι “ στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εσκεμμένη αλλοίωση ‘παίζει' με το δράμα πονεμένων ανθρώπων στην Ειδομένη”.

“Σε αυτό το παιχνίδι κινητοποιήθηκαν ακαριαία μικροπολιτικά αντανακλαστικά από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντί άλλης απάντησης, τον προτρέπω να διαβάσει προσεκτικά ολόκληρη τη δήλωσή μου, ελπίζοντας να συναισθανθεί την αστοχία του”, σημείωσε ο κ. Μπαλτάς.

Στο ξεκίνημα της επίμαχης δήλωσής του ο κ. Μπαλτάς είχε αναφέρει: "“Νομίζω ότι η εικόνα που δίνει η Ειδομένη είναι τιμητική για την Ελλάδα. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο. Διότι εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, ούτε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στους καταυλισμούς που με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνονται στη χώρα. Η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή της ανθρωπότητας. Αν θέλετε, γενικά και πολύ πιο ειδικά, είναι ντροπή των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ντραπεί σε σχέση με την Ειδομένη. Έχει αντίθετα την τιμή να έχει βοηθήσει στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όσο το δυνατό -που δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό αυτό το όσο το δυνατόν- ακόμα και έτσι, ακόμα και μέσα στις λάσπες, ακόμα και μέσα στο κρύο να βοηθήσει τους ανθρώπους εκεί, προσπαθώντας να τους πείσει -επαναλαμβάνω- να πάνε στους χώρους φιλοξενίας που χτίζονται με ραγδαίους ρυθμούς κοντά".

Αβραμόπουλος: Να ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, κ. Αβραμόπουλος, κατά την επίσκεψή του στην Ειδομένη εστίασε στην ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να αρχίσει η διαδικασία μετεγκατάστασης: «Όλοι μας έχουμε τον ίδιο στόχο: να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις αυξανόμενες ανάγκες των μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα και να απαλύνουμε τα δεινά τους. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με μια κοινή, συνεκτική προσέγγιση χρησιμοποιώντας όλους τους οικονομικούς, υλικούς και πολιτικούς πόρους που διαθέτουμε. Τώρα, προτεραιότητα είναι να καταστήσουμε τη μετεγκατάσταση μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων στα κέντρα υποδοχής και να μετακινήσουμε τον κόσμο από την Ειδομένη σε ασφαλέστερες περιοχές της Ελλάδας ή σε άλλα κράτη μέλη».

Θρίλερ με την τύχη των προσφύγων που μπήκαν στην πΓΔΜ

Η πλευρά των Σκοπίων αναφέρει ότι όσοι πρόσφυγες πέρασαν στο έδαφος της πΓΔΜ έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική πλευρά διαψεύδει την συγκεκριμένη πληροφορία.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα το απόγευμα, περίπου 1.500 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα. Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω» (σσ στην Ελλάδα).

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιβεβαιώνεται από καμία πηγή η πληροφορία για επαναπροώθηση περίπου 1.500 προσφύγων που κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων.

Από τις συγκεκριμένες πηγές έγινε γνωστό ότι, μετά την ομαδική είσοδο στα Σκόπια, των προσφύγων που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη, από άλλο σημείο των συνόρων, στην Ελλάδα επέστρεψαν περίπου 200 πρόσφυγες, οι οποίοι απωθήθηκαν από Σκοπιανούς στρατιώτες και βρίσκονται πλέον στην διάθεση των ελληνικών αρχών για νέα ταυτοποίηση.

Από τον έλεγχο που έχει κάνει μέχρι στιγμής κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών, διαπιστώνεται ότι οι 200 πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, είναι από αυτούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και διαθέτουν τα έγγραφα που τους χορηγήθηκαν μετά την αρχική ταυτοποίηση τους.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους που πέρασαν στην γειτονική χώρα, στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από τα Σκόπια, ούτε έχει διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων, ή άλλους ανεπίσημους δρόμους.

Ωστόσο, για την υπόθεση διεξάγεται έρευνα από τις αρχές Ασφαλείας, παράλληλα με την έρευνα που διενεργείται για την κυκλοφορία του φυλλαδίου, το οποίο παρότρυνε τους πρόσφυγες στην Ειδομένη να περάσουν τα σύνορα από σημείο που δεν υπήρχε φράκτης, με αποτέλεσμα να πνιγούν τρεις άνθρωποι σε χείμαρρο, κοντά στην κωμόπολη της Γευγελής.

Τις πληροφορίες για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα από την πΓΔΜ μέσω των νόμιμων μεθοριακών διαβάσεων, είχαν διαψεύσει και νωρίτερα αστυνομικές πηγές στα σύνορα. Εκπρόσωποι των τελωνειακών και αστυνομικών Αρχών στους Ευζώνους, τη Δοϊράνη και τη Φλώρινα σημείωσαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως δεν έχει παρατηρηθεί καμία τέτοια μεταφορά.

Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για επανεισδοχή

Σε ότι αφορά την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει εκ των προτέρων διμερής συμφωνία και ότι αν υπάρξει τέτοια κίνηση, θα επανεξεταστεί ως ενδεχόμενο, όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους τόσο ο Δημήτρης Βίτσας, όσο και ο Γιώργος Κυρίτσης.

«Επανεξετάζουμε το ενδεχόμενο μη επανεισδοχής. Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες μερικές φορές στην πράξη δεν εφαρμόζονται όπως η συμφωνία για το βαλκανικό δρόμο, που δεν ακολουθήθηκε από κράτη που προχώρησαν σε μονομερείς ενέργειες», τόνισε στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια προσφύγων να περάσουν παράνομα στην πΓΔΜ, ο κ. Βίτσας τόνισε πως «τέτοιες απέλπιδες προσπάθειες δεν πρέπει να γίνονται. Βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων. Αυτοί που δημιουργούν μια σειρά καταστάσεων, με ενέργειες όπως η διανομή φυλλαδίου, έναντι χρηματικής αμοιβής λειτουργούν με τρόπο εγκληματικό. Δεν παράγει αποτελέσματα και δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Το πιο συμφέρον είναι οι πρόσφυγες να πάνε σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας λίγα χιλιόμετρα από την Ειδομένη».

2489020

Πηγή: Eurokinissi/Motionteam/Βερβερίδης Βασίλης

Αυτό που παρατηρείται, είναι η επιστροφή στον καταυλισμό της Ειδομένης, εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που εγκατέλειψαν την όχθη του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, όπου πέρασαν τη νύχτα, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν με το πρώτο φως της ημέρας στο έδαφος της πΓΔΜ.

Την ίδια ώρα από την Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες που είναι στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να μένουν στην περιοχή, γιατί, όπως είπε, οι μονομερείς ενέργειες χωρών της βαλκανικής διαδρομής δεν έγιναν τυχαία και η εκτίμηση είναι, ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν. Στο ίδιο πλαίσιο, τους απηύθυνε έκκληση να βρεθούν στα κέντρα υποδοχής που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει γι' αυτούς σε ανθρώπινες συνθήκες «κι από κει και πέρα να δουλέψουμε όλοι μαζί για την επιτάχυνση της διαδικασίας της νόμιμης μετάβασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της μετεγκατάστασης».

Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό, σε μια προσπάθεια να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά και η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οι έρευνες σχετικά με τη διανομή του φυλλαδίου που προκάλεσε αναστάτωση στις τάξεις των προσφύγων στην Ειδομένη.

2489030

Πηγή: Eurokinissi/Motionteam/Βερβερίδης Βασίλης

Γ.Κυρίτσης: Αν γίνει αίτημα θα το εξετάσουμε

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος τόνισε πως «αν γίνει αίτημα επανεισδοχής των προσφύγων που μπήκαν στην ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση θα την εξετάσει». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κυρίτσης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία με τα Σκόπια, ενώ σημείωσε ότι οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν αυτούς που μοίρασαν το φυλλάδιο χθες στην Ειδομένη, τονίζοντας, παράλληλα, ότι δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό.

Έρευνα για το φυλλάδιο που προέτρεπε τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα

2489043

Πηγή: Eurokinissi/Motionteam/Βερβερίδης Βασίλης

Η εικόνα με δεκάδες ανθρώπους να περνούν με τα πόδια τον χείμαρρο που χωρίζει Ελλάδα και πΓΔΜ, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, έκανε τον γύρο του κόσμου, ενώ διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστεί ποιοι μοίρασαν ένα φυλλάδιο το οποίο προέτρεπε τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα.

Υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας έλεγαν στο CNN Greece ότι ήταν κάτι «πολύ καλά οργανωμένο που έπαιξε με την "δίψα αυτών των ανθρώπων να συνεχίσουν το ταξίδι για την Ευρώπη». Το χαρτί που μοιράστηκε στους πρόσφυγες έδινε συγκεκριμένη ώρα ραντεβού για να ξεκινήσουν στις δυο το μεσημέρι. Ήταν γραμμένο στο αραβικά και ανέφερε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τα σύνορα δεν έκλεισαν και ότι αν ακολουθούσαν οι πρόσφυγες τη διαδρομή που τους έλεγαν θα έβρισκαν στο «τέλος του φράχτη μια τρύπα που θα τους οδηγούσε στα Σκόπια».

Γερμανικό "χέρι" πίσω από το φυλλάδιο, σύμφωνα με την Bild

Ο γερμανικός Τύπος πάντως «βλέπει» πίσω από το συγκεκριμένο φυλλάδιο τον πρώην υπουργό Εργασίας της Γερμανίας, Νόρμπερτ Μπλουμ. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Bild, ο Μπλουμ που βρέθηκε το Σάββατο στην Ειδομένη, είναι ο ιθύνων νους του φυλλαδίου.

Η γερμανική εφημερίδα στηρίζει την αποκάλυψή της στο «Εντολή Νόμπερτ Μπλουμ», που είναι γραμμένο στο κάτω μέρος του φυλλαδίου και συγκεκριμένα αμέσως μετά το τέλος της ανακοίνωσης-οδηγίας προς τους πρόσφυγες.

2489042 1

Πηγή: Eurokinissi/Motionteam/Βερβερίδης Βασίλης

Πάντως ο γερμανός πρώην υπουργός Εργασίας, διέψευσε την πληροφορία περί ανάμειξής του στη σύνταξη του φυλλαδίου που μοιράστηκε στους πρόσφυγες και υπογραφόταν από την «Μονάδα Νόρμπερτ Μπλουμ». O χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είπε συγκεκριμένα: «Έλαβα εκ των υστέρων γνώση αυτού του φυλλαδίου. Δεν ξεκίνησε από μένα αυτή η ενέργεια» και πρόσθεσε ότι κατανοεί την κατάσταση των προσφύγων: «Oι πρόσφυγες είναι απελπισμένοι. Η κατάσταση των ανθρώπων εκεί είναι τρομερή. Δίπλα μου κατασκήνωνε μια οικογένεια με μωρά πέντε ημερών. Τα βρέφη βρίσκονταν μέσα σε υγρές σκηνές και πάγωναν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ