ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Διακόσιες εισαγωγές την ημέρα - Απειλή η ενδοοικογενειακή μετάδοση

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Διακόσιες εισαγωγές την ημέρα - Απειλή η ενδοοικογενειακή μετάδοση
AP Photo/Petr David Josek

Ξανά σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα πως την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά περίπου 50% σε σχέση με την αμέσως πριν εβδομάδα.

Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος αυξήθηκε στα 892 κρούσματα σε σχέση με τα 625 την προηγούμενη, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, με την Αττική να παραμένει στην πρώτη θέση και να παρουσιάζει αύξηση έως και 60%.

Ανοδική πορεία φαίνεται πως έχει πάρει και η Θεσσαλονίκη, η οποία καταγράφει αύξηση 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Με δεδομένα τα παραπάνω και τη γενικότερη εικόνα των τελευταίων ημερών η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση χθες οι πολίτες να θυμηθούν την «κοινωνική φούσκα».

Ειδικότερα, η καθηγήτρια αφού τόνισε πως «οι γονείς μεταδίδουν τόσο στα παιδιά όσο και στους ηλικιωμένους», έπειτα υπενθύμισε την ανάγκη ο καθένας «να θυμηθεί την κοινωνική φούσκα του».

Την ίδια ώρα, προσοχή εφιστούν και τα αποτελέσματα των λυμάτων που δείχνουν αύξηση της τάξης του 205% στο ιικό φορτίο.

Θωμαΐδης: Αύξηση έως και 205% στο ιικό φορτίο - Ίσως συνδέεται με τις μεταλλάξεις

Για μία μεγάλη αύξηση 205% του ιικού φορτίου στα λύματα μίλησε σήμερα ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

«Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα την τελευταία εβδομάδα έκλεισε με μία μεγάλη αύξηση της τάξης του 205% σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας» τόνισε συγκεκριμένα ο καθηγητής.

«Έγινε αυτό που δεν θέλαμε να δούμε, μια απότομη αύξηση» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, που μίλησε στον ΑΝΤ1, έχει παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά στην Αττική και ενδέχεται να οφείλεται στα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως φαίνεται να μην έχουν αυξημένη νοσηρότητα.

Τα ανησυχητικά δεδομένα φέρνουν στο τραπέζι «κόφτη» στα SMS και καθολικό lockdown;

Με την ανησυχία κυβέρνησης και επιστημόνων να έχει χτυπήσει «κόκκινο», στο τραπέζι παραμένουν ή «ρίχνονται» τώρα, νέα, σκληρότερα μέτρα με τον «κόφτη» στα SMS μετακίνησης και το καθολικό lockdown να επικρατούν.

Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σήμερα στις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να σκέφτεται να βάλει «κόφτη» στις μετακινήσεις μέσω SMS, ιδίως στους κωδικούς 2 και 6, που αφορούν τις αγορές και την άθληση, σημείωσε ότι όντως αυτό το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι.

Τόνισε, ωστόσο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως ο ίδιος είναι αντίθετος και το θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστο.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα, αναφορικά με το ενδεχόμενο ολικού lockdown για να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των κρουσμάτων είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους.

Ωστόσο, όπως τόνισε, υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο.

«Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία» εξήγησε.

Αυξάνουν τα κρούσματα μεταλλάξεων

Η προσοχή είναι στραμμένη και στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού οι οποίες έχουν αρχίσει να έχουν «έντονη παρουσία» και στη χώρα μας.

Συνολικά έξι κρούσματα της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε πως μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, σχολιάζοντας παράλληλα πως ο αριθμός αυτός δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά.

«Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως στις ΗΠΑ υπολογίζεται πως θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου με βάση έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 ημέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους.

«Το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο» δήλωσε.

Αναφορικά με το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων τα εμβόλια, ο κ. Αρκουμανέας είπε:

«Ειδικά για τη βρετανική μετάλλαξη, τα εμβόλια έχουν καλή αποτελεσματικότητα. Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε δεδομένα, εκτός από αυτά της AstraZeneca που δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά ακόμα αρκετά σημαντική για να αποφευχθεί ο θάνατος ή η βαριά νόσηση. Και αυτό το στέλεχος, όμως, είναι πιο μεταδοτικό».

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του ιού

Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 733 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 163.946, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.037 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.276 (61%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 262 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. Οι 189 (72,1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Συνολικά 1.164 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ