ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Επηρεάζει τη γονιμότητα το εμβόλιο;

Κορωνοϊός: Επηρεάζει τη γονιμότητα το εμβόλιο;
INTIME

Απάντηση σε σενάρια και ανησυχίες σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και την γονιμότητα απάντησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.

Συγκεκριμένα κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο κατά της COVID-19.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε παλαιότερη ενημέρωση είχε αναφερθεί και στις εγκύους σχετικά με το ζήτημα του εμβολιασμού τους.

Είχε πει ότι το εμβόλιο κατά της COVID φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση στην έγκυο ή το κύημα, ωστόσο ξεκαθάρισε πως στο συγκεκριμένο εμβόλιο δεν περιλαμβάνονται οι δοκιμές σε εγκύους, γι' αυτό τον λόγο συνέστησε να μην γίνεται κατά τη διάρκεια της κύησης.

Στην περίπτωση που το εμβόλιο γίνει σε γυναίκα η οποία είναι έγκυος σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Αν έχει γίνει η πρώτη δόση, τότε η δεύτερη μπορεί να προγραμματιστεί μετά την κύηση.

Επίσης, μετά τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός μίας εγκυμοσύνης.

Η ίδια ζήτησε να ζυγίσει κανείς τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και για έγκυο και για κύημα.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca

H κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εκτενώς στο εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας ότι είναι ανοσογόνο, ασφαλές και αποτελεσματικό για εφαρμογή στις ηλικίες από 18 ετών και άνω.

Είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και εξήγησε τους λόγους που το εμβόλιο δεν θα χορηγείται στους άνω των 65 ετών. Οι μελέτες περιλαμβάνουν μικρό αριθμό με αποτέλεσμα το δείγμα να μην θεωρείται αξιόπιστο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, ωστόσο τα στοιχεία για την ανοσογονικότητα μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό και σε μεγάλες ηλικίες. και πιθανόν να τροποποιηθεί η θέση της επιτροπής από νεότερα δεδομένα, τόνισε.

Το εμβόλιο θα χορηγείται από 18 έως 64 ετών. Το μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες. Είπε επίσης ότι βιώνουμε παράλληλα δύο επιδημίες, η μία είναι η COVID-19 και η άλλη η υπερβολική πληροφόρηση, που δημιουργούν φόβους, και ανασφάλεια. Οι επιστήμονες θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρώτη, για τη δεύτερη όμως θα πρέπει να εφαρμοστεί το παν μέτρον άριστον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ