ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορωνοϊός: Πόσο πιθανή είναι η χορήγηση τρίτης δόσης

Εμβόλιο κορωνοϊός: Πόσο πιθανή είναι η χορήγηση τρίτης δόσης
AP Photo / Rolf Vennenbernd via DPA

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, απάντησε τη Δευτέρα στο ερώτημα πόσο πιθανή είναι η χορήγηση και επαναληπτικής, τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι «προς στιγμήν, όλα αυτά δεν είναι παρά σενάρια».

«Καθοριστικός παράγοντας θα είναι η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο. Αν δούμε ότι η ανοσία μειώνεται, ότι δηλαδή τα αντισώματα μειώνονται, τότε θα υπάρξει η σκέψη για επαναληπτική (σ.σ. τρίτη) δόση του εμβολίου και πάντοτε λέγαμε ότι ο κορωνοϊός ως αναπνευστικός ιός να ακολουθήσει το μοντέλο του εμβολιασμού για τη γρίπη», ανέφερε.

Τα «διδύναμα» εμβόλια και οι μεταλλάξεις

Η ίδια πρόσθεσε, μάλιστα, πως όλες οι εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια προτρέχουν, ώστε να είναι έτοιμες και για το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα εμβόλιο λόγω της εμφάνισης των μεταλλάξεων, το οποίο μπορεί να συγχορηγηθεί, να γίνουν «διδύναμα» εμβόλια (σ.σ. το υπάρχον και αυτό που θα είναι για τις μεταλλάξεις) ή ένα εξαρχής νέο εμβόλιο, για το οποίο υπάρχει πλέον η τεχνογνωσία να γίνεται σε βραχύ χρονικό διάστημα.

«Όλα αυτά, όμως, είναι ακόμη στη σφαίρα της έρευνας. Είναι μια πιθανότητα, αλλά δεν είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε τώρα», συνέχισε η ίδια.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ