ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Αύριο οι αποφάσεις της επιτροπής για νέα μέτρα

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Αύριο οι αποφάσεις της επιτροπής για νέα μέτρα
INTIME/ ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Ένα βήμα πριν από την απόφαση για λήψη νέων μέτρων βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη, στην οποία το τελευταίο διάστημα η κατάσταση επιδεινώνεται, με τις μετρήσεις να δείχνουν μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης. Αυτό, σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται στη συμπρωτεύουσα, προβληματίζουν τους επιστήμονες. Το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 174 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Τα παραπάνω εντείνουν την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, και συζητήθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, κατά την οποία αποφασίστηκε νέα σκληρή καραντίνα για το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης θα εξεταστούν αναλυτικά εκ νέου αύριο, Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη, οπότε και θα ληφούν οι τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην πόλη.

Για διπλασιασμό του ιικού φορτίου και συνεχή αύξηση της συγκέντρωσής του στα λύματα από τις αρχές του μήνα, η οποία παραμένει έντονα ανησυχητική και εφιστά την προσοχή όλων μας, έκανε λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, προσθέτοντας πως αν σταδιακά ενταθεί, θα δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στο σύστημα Υγείας και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν εντοπιστεί και οι δύο μεταλλάξεις (βρετανική και νοτιοαφρικανική) του νέου κορωνοϊού.

Διπλασιασμός του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης

Από την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, δείχνει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα.

Το ποσοστό της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου ανιχνεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα της 20ης Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερα της συγκέντρωσης των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει μία εκθετική αύξησή της, το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εντοπισμός κρουσμάτων πολύ πιο μεταδοτικών μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, μπορεί να ερμηνεύσει τις έντονα αυξητικές τάσεις διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Και προσέθεσε ότι «είναι πλέον και στην ατομική ευθύνη του καθενός, το να μην οδηγηθούμε σε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά να αποφύγουμε μία επανάληψη όσων βιώσαμε τον περασμένο Νοέμβρη», εξ ου και «η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, είναι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος».

Υπενθυμίζεται ότι οι μετρήσεις της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου είχαν δείξει αύξηση στο ιικο φορτίο των λυμάτων της τάξης του 50%, που στις επόμενες μετρήσεις παγιώθηκε με τάσεις σταθεροποίησης.

«Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση της τάσης με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις. Ο διπλασιασμός που καταγράφεται είναι πέρα από οποιαδήποτε πειραματική αβεβαιότητα, δεν ξεπερνά τα όποια όρια σφάλματος» δήλωσε ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Στο ακόλουθο διάγραμμα αποτυπώνεται η αύξηση του ιικού φορτίου σε επίπεδα υψηλότερα των αντίστοιχων της 18ης Δεκεμβρίου.

thesaloniki.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα -όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ- οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ