ΕΛΛΑΔΑ

Λιανεμπόριο: Κλείνουν τα καταστήματα στην Αττική - Τι μένει ανοιχτό από την Πέμπτη

Λιανεμπόριο: Κλείνουν τα καταστήματα στην Αττική - Τι μένει ανοιχτό από την Πέμπτη
CNN Greece/ Ευδοκία Μύτιλη

Μετά την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και την απόφαση της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του, το λιανεμπόριο κλείνει ξανά από την Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου, σε μια ύστατη προσπάθεια ανάσχεσης του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Μετά από δύο εβδομάδες λειτουργίας είτε μέσω click away είτε μέσω click in shop, το λιανεμπόριο κατεβάζει και πάλι ρολά.

Ανοιχτά θα παραμείνουν σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία.

Κανονικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι υπηρεσίες delivery και take away στα καταστήματα εστίασης, όπως επίσης και οι λαϊκές αγορές.

Οι αγορές των καταναλωτών θα πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά, όπως ακριβώς και τον περασμένο Νοέμβριο αλλά και τον Μάρτιο του 2020.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ανθοπωλεία, την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση για το αν και πώς θα λειτουργήσουν ενόψει Αγίου Βαλεντίνου. Η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ανοίξουν τα ανθοπωλεία στις 13 και 14 Φεβρουαρίου.

Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες

«Εδώ που φτάσαμε, απαιτείται πλέον γενναία στήριξη των επιχειρήσεων» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Ο σύλλογος σημειώνει ότι, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψή του, αποδεικνύοντας ότι το λιανεμπόριο είναι ένας ασφαλής κλάδος και προσθέτει ότι το πισωγύρισμα στη λειτουργία του δεν ήταν αρκετό για να ανακόψει τα άσχημα επιδημιολογικά δεδομένα, που επιδείνωσαν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.

Ακόμη σημειώνεται: «Έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι το τρίτο lockdown θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις και για να το αποφύγουμε, πρέπει προσεκτικά και στοχευμένα, να εφαρμόσουμε αμέσως ένα γιγαντιαίο πλάνο στήριξης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Οι οικονομικές προτάσεις που έως σήμερα έχουμε καταθέσει, δεν είναι πλέον ικανές να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη που βιώνουν οι επιχειρήσεις. Είναι μονόδρομος να εφαρμόσουμε ταυτόχρονα με τα μέτρα προστασίας του ύψιστου αγαθού της υγείας, πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα εξασφαλίσουν την οικονομική επιβίωση των συμπολιτών μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όταν με το καλό ξεπεράσουμε την πανδημία, θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια ακόμα μια βαθιά οικονομική κρίση».

Η εικόνα στην Ερμού

Αρκετοί έμποροι κλείνουν ήδη τα καταστήματά τους στην Ερμού αυτήν την ώρα, ενώ πολίτες προχωρούν σε αγορές της τελευταίας στιγμής.

Μητσοτάκης: Δρομολογούνται μέτρα στήριξης

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης στους επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Γνωρίζω τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία. Για τον έμπορο που κρατά κλειστό το μαγαζί του και τον επαγγελματία που αφήνει τη δουλειά του. Για τον εργαζόμενο, αλλά και για τον άνεργο. Θα ξαναπώ, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία. Ούτε καλοί πελάτες χωρίς υγιείς πολίτες. Άλλωστε, μία προσπάθεια δύο εβδομάδων τώρα, μπορεί να φέρει νωρίτερα το πλήρες άνοιγμα της αγοράς. Και όσο διαρκεί η κρίση, η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

»Όπως ήδη το δρομολογεί με τον μηδενισμό του ενοικίου επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές και τον Μάρτιο αλλά και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά. Με την 6η και την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή και την χρηματοδοτούμενη αναστολή εργασίας. Αλλά και με την παράταση των επιδομάτων ανεργίας και την αναστολή οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία

Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν περαιτέρω αύριο από τους αρμόδιους σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εξειδίκευση μέτρων το μεσημέρι της Τετάρτης

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα εξειδικεύσει τα μέτρα αύριο, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, στις 12.00.

Κατά την ενημέρωση, ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ