ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Κλειδώνει» η Αττική κόντρα στο τρίτο κύμα της πανδημίας - Ποια νέα μέτρα ανακοινώθηκαν

Κορωνοϊός: «Κλειδώνει» η Αττική κόντρα στο τρίτο κύμα της πανδημίας - Ποια νέα μέτρα ανακοινώθηκαν
AP Photo/Petros Giannakouris

Μονόδρομος ήταν για το κυβερνητικό επιτελείο η απόφαση για ολικό lockdown στην Αττική βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων των τελευταίων ημερών που οδήγησαν σε αυξανόμενη πίεση του συστήματος υγείας, προκειμένου να αποφευχθεί η «ασφυξία» στα νοσοκομεία και να ανασχεθεί η «εκτίναξη» κρουσμάτων κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικό της επιδημιολογικής εικόνας της Αττικής είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ στην επικράτεια κατάγραψε οριακή άνοδο για τέταρτη συνεχή ημέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ οι θάνατοι λόγω της Covid-19 ξεπέρασαν τους 6.000 στη χώρα.

Βάσει των όσων ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τo τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 1.526 νέες μολύνσεις στη χώρα, εκ των οποίων 750 στην Αττική και 174 στη Θεσσαλονίκη, σε σύνολο «ρεκόρ» 53.015 μοριακών ελέγχων και rapid tets, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνεται ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ανά περιοχή.

Την απόφαση για «σκληρό» lockdown, ωστόσο, είχε προανήγγειλει το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παραθέτοντας μάλιστα την εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία της Αττικής το 71% των ΜΕΘ-COVID είναι κατειλημμένες, ενώ νοσηλεύονται 1.899 ασθενείς με κορωνοϊό έναντι των 1.594 την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Αττική από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου επιστρέφει στο καθεστώς της σκληρής καραντίνας, όπως επίσημα ανακοίνωσε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά από την πλειοψηφική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, τίθεται σε ισχύ ένα «σκληρό» lockdown δυόμιση εβδομάδων στα πρότυπα του Νοεμβρίου και Μαρτίου του 2020.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «από μεθαύριο Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Αττική».

«Αυτό σημαίνει ότι κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως. Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία. Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν περαιτέρω αύριο από τους αρμόδιους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Νέο «λουκέτο» στα καταστήματα

Αυτό σημαίνει ότι στο Λεκανοπέδιο κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ αποστάσεως, με εξαίρεση τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Οι εξελίξεις εντείνουν τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών να προειδοποιεί ότι το τρίτο lockdown θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο επιχειρήσεις.

Μετά από δύο εβδομάδες λειτουργίας είτε μέσω click away είτε μέσω click in shop, το λιανεμπόριο κατεβάζει και πάλι ρολά.

Ανοιχτά θα παραμείνουν σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα, τα φαρμακεία, τα καταστήματα οπτικών κατόπιν ραντεβού και τα pet shop.

Κανονικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι υπηρεσίες delivery και take away στα καταστήματα εστίασης, όπως επίσης και οι λαϊκές αγορές.

Η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ανοίξουν τα ανθοπωλεία στις 13 και 14 Φεβρουαρίου, ενόψει του Αγίου Βαλεντίνου και σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταθέσει την ανάλογη εισήγηση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, το ζήτημα θα συζητηθεί στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στην ενημέρωση που θα ακολουθήσει.

Κλειστά και τα σχολεία

Από την Πέμπτη 11 Φεβρουρίου έως και τέλος του μήνα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της Αττικής όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και θα λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης, με εξαίρεση τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Συνεπώς κλειστά θα παραμείνουν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, καθώς και νηπιαγωγεία, ενώ μέσω τηλεκπαίδευσης θα λειτουργούν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Η δια ζώσης λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναστέλλεται μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, καθώς οι μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών πέρασαν το κατώφλι των σχολείων στις 11 Ιανουρίου.

Mετά από μία δίμηνη διακοπή που «επέβαλαν» τα επιδημιολογικά δεδομένα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επέστρεψαν στη δια ζώσης καθημερινότητά τους τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Κλείνουν και τα δικαστήρια

«Λουκέτο» στα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια, στις Εισαγγελίες της Αττικής και στον Άρειο Πάγο, με ορισμένες εξαιρέσεις, μπαίνει από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου έως την 28η Φεβρουαρίου 2020 στο πλαίσιο του lockdown, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Αντίθετα ανοιχτό φαίνεται ότι θα παραμείνει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, κλειστά θα παραμείνουν τα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια, οι Εισαγγελίες της Αττικής, ο Άρειος Πάγος και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Από το lockdown, εξαιρούνται και θα διεξάγονται οι δίκες στις περιπτώσεις των:

  • Αυτοφόρων πλημμελημάτων
  • Υποθέσεων που επέρχεται αποφυλάκισης του κατηγορούμενου λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης που είναι το 18μήνο και συμπληρώνεται την 31η Αυγούστου 2021
  • Ποινικών δικών που αφορούν κακουργήματα και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων συμπληρώνεται και οι κατηγορούμενοι θα αποφυλακίζονται, η δημοσίευση αποφάσεων

Η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των Εισαγγελιών στα δικαστήρια αυτά, περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Προς lockdown οδεύει και η Θεσσαλονίκη

Ένα βήμα πριν από την απόφαση για λήψη νέων μέτρων βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη, στην οποία το τελευταίο διάστημα η κατάσταση επιδεινώνεται, με τις μετρήσεις να δείχνουν μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης. Αυτό, σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται στη συμπρωτεύουσα, προβληματίζουν τους επιστήμονες.

Το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 174 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Τα παραπάνω εντείνουν την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, και συζητήθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, κατά την οποία αποφασίστηκε νέα σκληρή καραντίνα για το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης θα εξεταστούν αναλυτικά εκ νέου αύριο, Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην πόλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ