ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Επί ποδός οι Αρχές για τον χιονιά - Ειδικό σχέδιο για τον εμβολιασμό

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Επί ποδός οι Αρχές για τον χιονιά - Ειδικό σχέδιο για τον εμβολιασμό
Φωτογραφία αρχείου ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός εν όψει της κακοκαιρίας «Μήδεια» που βρίσκεται προ των πυλών. Μετά τη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Την ίδια ώρα, καταρτίζεται επιχειρησιακό σχέδιο για το εμβολιαστικό πρόγραμμα προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τον χιονιά.

Συγκεκριμένα, έκκληση προς όλους τους πολίτες να μην κυκλοφορούν άσκοπα, να έχουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκίνητα τους και να μην κινούνται στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης στις εθνικές οδούς απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, στην λεωφόρο Κηφισίας, για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, εν όψει της αναμενόμενης κακοκαιρίας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τις επόμενες ώρες θα αποφασιστεί αν θα αναβληθούν οι εμβολιασμοί και αύριο θα αποφασιστεί τι θα γίνει με την κυκλοφορία των φορτηγών, ενώ τόνισε ότι όλα τα όργανα του κράτους θα είναι στο δρόμο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ελεύθερη και απρόσκοπτη κυκλοφορία.

«Περιμένουμε σύμφωνα με τους μετεωρολόγους χιονιά, με πολύ κρύο, με πολύ παγετό, ένα ιδιαίτερα, φαίνεται, έντονο φαινόμενο. Γι' αυτό έγινε μία ευρεία σύσκεψη, με τις Περιφέρειες όλης της χώρας και όλους τους συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες εδώ στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αποφασίστηκαν πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε:

«Σας παρακαλούμε πολύ, μην κυκλοφορείτε ή περιορίστε τις μετακινήσεις σας όσο γίνεται αυτές τις μέρες που έρχονται. Όσοι είστε υποχρεωμένοι να κυκλοφορήσετε, να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες. Προς Θεού μη χρησιμοποιεί κανείς τη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης (ΛΕΑ) γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

»Θα είμαστε κοντά σας. Θα είμαστε δίπλα σας, όλα τα όργανα του κράτους θα είναι στους δρόμους με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αλάτι και με ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να είναι απρόσκοπτη και ελεύθερη η κυκλοφορία.

»Αύριο θα αποφασιστεί τι θα γίνει με την κυκλοφορία των φορτηγών σε όλη τη χώρα, όπως επίσης και τι θα γίνει με το ζήτημα των εμβολιασμών, αν και κατά πόσο θα αναβληθούν, για τις επόμενες μέρες, που θα διαρκεί το φαινόμενο. Να είστε όλοι καλά, να προσέχετε. Θα είμαστε δίπλα σας. Ένας χιονιάς είναι. Θα περάσει».

Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες

Η επερχόμενη κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας τα επόμενα 24ωρα.

Οι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, πλησιάζουν ήδη προς τη χώρα μας και από το Σάββατο θα επηρεάσουν αρχικά τα βόρεια και στη συνέχεια τα υπόλοιπα τμήματα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Συνθήκες παγετού θα επικρατήσουν σε μεγάλο τμήμα της χώρας και ολικού παγετού στα κεντρικά και βόρεια. Θα υπάρξουν πυκνές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, ενώ θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες από την Κυριακή.

Ήδη, πνέουν θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο οι δυτικοί άνεμοι θα φτάσουν σε ένταση τα επτά μποφόρ. Νωρίτερα σημειώθηκαν καταιγίδες, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, όπου σε κάποιες περιοχές συνοδεύτηκαν και από χαλαζόπτωση.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN Κλέαρχου Μαρουσάκη, η κακοκαιρία Μήδεια θα φέρει διαδοχικά κύματα πολικού ψύχους με τα χιόνια να σημειώνονται σε περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη αλλά και διάφορα ακόμη νησιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει πολύ κάτω από το μηδέν.

Τι να προσέξουν οι πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και τις δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ