ΕΛΛΑΔΑ

Καθ. Μποζίκας στο CNN Greece: Να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των ψυχικά ασθενών

Καθ. Μποζίκας στο CNN Greece: Να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των ψυχικά ασθενών
Δελτίο τύπου / POOL

Την πρόταση οι ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή αλλά και με ψυχώσεις να εμβολιαστούν με προτεραιότητα, έθεσε στην συνεδρίαση της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου προς την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βασίλειος Παντελεήμων Μποζίκας.

Μάλιστα όπως αναφέρει στο CNN Greece ο καθηγητής, η κυρία Θεοδωρίδου άκουσε με μεγάλη προσοχή την πρόταση και τόνισε ότι θα μελετηθεί ενδελεχώς.

Η ενημέρωση δε, που είχαμε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ήταν εκτενής και υψηλού επιπέδου, σημείωσε ο καθηγητής.

Οι άνθρωποι με σοβαρά ψυχικά νοσήματα, όπως είναι η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση και άρα έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, σημειώνει ο κ. Μποζίκας, προσθέτοντας ότι η εκτίμησή του, είναι ότι το θέμα θα συζητηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, και πρέπει να αξιολογείται διαρκώς, τονίζει ο κ. Μποζίκας, ο οποίος συμπληρώνει, ότι υπάρχουν Ευρωπαϊκές χώρες- όπως η Κύπρος- η οποία δεν συμπεριέλαβε στην δική της προτεραιοποίηση τους ασθενείς αυτούς.

Και συνεχίζει:

«Παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς με ψυχικά νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης και υπάρχει σχετική βιβλιογραφία, δεν είναι αυτονόητο ότι οι άνθρωποι αυτοί θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Φυσικά δεν ξεχνάμε, ότι ο μείζον παράγοντας για τον εμβολιασμό, είναι η ηλικία, όμως και οι άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα βρίσκονται πολύ ψηλά στην αντίστοιχη λίστα».

Σε ερώτησή μας εάν οι ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, ή ψυχικά προβλήματα, είναι επικίνδυνοι για τους άλλους, να τους κολλήσουν για παράδειγμα, εάν νοσούν οι ίδιοι από COVID-19, ο κ. Μποζίκας, υποστηρίζει ότι «είναι μάλλον σπάνιο αυτό το φαινόμενο».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω ασθενείς, είναι ότι δεν προσέχουν οι ίδιοι και συνήθως δεν είναι συνεπείς με τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.


Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι ασθενείς με ψυχώσεις, έχουν μειωμένη δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, διότι οι ίδιοι αμελούν την υγεία τους, ενώ τις περισσότερες φορές, πρόκειται για ασθενείς που αντιμετωπίζουν παράλληλα και υποκείμενα νοσήματα, όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακά κλπ. και δυστυχώς το προσδόκιμο επιβίωσης είναι μειωμένο κατά 20 περίπου χρόνια» ανέφερε.

Στις επόμενες συνεδριάσεις το θέμα της προτεραιοποίησης των εμβολιασμών σε άτομα με ψυχικά νοσήματα και μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, θα αξιολογηθεί και αναμένουμε τα αποτελέσματα των συζητήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ