ΕΛΛΑΔΑ

Θεμιστοκλέους στο CNN Greece: Ψάχνουμε λύση για εμβολιασμό χρονίως πασχόντων από ακυρωμένα ραντεβού

Θεμιστοκλέους στο CNN Greece: Ψάχνουμε λύση για εμβολιασμό χρονίως πασχόντων από ακυρωμένα ραντεβού
INTIME / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Θετική εμφανίζεται η κυβέρνηση όσον αφορά τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των χρονίως πασχόντων με σοβαρά νοσήματα από περισσευούμενες δόσεις ή από ραντεβού τα οποία έχουν ακυρωθεί.

«Μάλιστα επεξεργαζόμαστε σχετικές λύσεις, ώστε οι δόσεις αυτές, να κατευθύνονται με προτεραιότητα στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και όχι στους ένστολους» τόνισε σήμερα, Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην σχετική ερώτηση του CNN Greece.

Ο μηχανισμός αναπλήρωσης των δόσεων των εμβολίων ωστόσο, αποτελεί ένα δύσκολο και περίπλοκο ζήτημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ και Βρετανία, απάντησε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε:

«Υπάρχει το παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο εμβολιάζει τους πάντες, από τον συνοδό ενός εμβολιαζόμενου μέχρι τον περαστικό από ένα εμβολιαστικό κέντρο. Αλλά υπάρχει και το παράδειγμα του Καναδά, το οποίο λειτουργεί με λίστα αναμονής [waiting list], σύμφωνα με την οποία, κάποιος πολίτης μπορεί να εμβολιαστεί, ή μπορεί να μην εμβολιαστεί, καίτοι έχει κλεισμένο ραντεβού».

«Εμείς στην Ελλάδα, έχουμε εντάξει στον μηχανισμό αναπλήρωσης των εμβολίων τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς πρόκειται για μία περίπλοκη διαδικασία με εκατοντάδες τηλεφωνήματα, ωστόσο επεξεργαζόμαστε λύσεις, που οι περισσεούμενες δόσεις, θα κατευθύνονται στους ασθενείς με χρόνια και σοβαρά νοσήματα» επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε, ακόμη, ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχουν εμβολιαστεί 1,5 εκατομμύριο πολίτες.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 1.420.000 ραντεβού. Για το Μάρτιο τα ραντεβού είναι 720.000.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς, οι καθημερινά εκατοντάδες περισσευούμενες δόσεις εμβολίων (από ραντεβού που ακυρώνονται ή από ανθρώπους που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν) διοχετεύονται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το CNN Greece έχει στη διάθεσή του την επιστολή μιας 34χρονης με σπάνιο χρόνιο νόσημα, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι «για το κράτος προηγείται ένας 20χρονος π.x. αστυνομικός χωρίς το παραμικρό υποκείμενο νόσημα, προκειμένου να εμβολιαστεί και όχι η ίδια ή άλλος ασθενής με χρόνιο νόσημα», που κινδυνεύει άμεσα η ζωή της αν νοσήσει με Covid-19.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Εμβολιασμοί: «Λαβύρινθος» μεταξύ περισσευούμενων δόσεων, ενστόλων και χρονίως πασχόντων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ