ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου στο CNN Greece: «Ναι» στους εμβολιασμούς των ψυχικά ασθενών κατά προτεραιότητα

Θεοδωρίδου στο CNN Greece: «Ναι» στους εμβολιασμούς των ψυχικά ασθενών κατά προτεραιότητα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Οι ασθενείς με ψυχικά νοσήματα και μείζονα καταθλιπτική διαταραχή βρίσκονται πολύ ψηλά στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών κατά της COVID-19, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση της Δευτέρας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece.

Και αυτό, διότι εξαιτίας της κατάστασής τους, οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης, σημείωσε. Να σημειωθεί ότι το θέμα της προτεραιοποίησης των εμβολιασμών σε ασθενείς με ψυχικά νοσήματα και καταθλιπτικές διαταραχές, ετέθη την περασμένη Παρασκευή υπόψιν της Επιτροπής και ειδικότερα υπόψιν της κυρίας Θεοδωρίδου, από το μέλος της Επιτροπής καθηγητή Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, κ. Βασίλειο Παντελεήμονα Μποζίκα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, χαρακτήρισε την εισήγηση του κ. Μποζίκα επιστημονικά επαρκή και πολύ ικανοποιητική, με αποτέλεσμα η ομάδα αυτή των ασθενών, να συμπεριληφθεί στην προτεραιοποίηση άμεσα.

Σε άλλη ερώτηση του CNN Greece, κατά πόσο ένας πολίτης ο οποίος δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί -καθώς ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός- νοιώθει ελεύθερος από πλευράς μετακινήσεων και δημόσιας υγείας καθώς δεν μπορεί επιπλέον, να έχει στη διάθεσή του το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε:

«Αποτελεί επιλογή του πολίτη να αποφασίσει να εμβολιαστεί, ή όχι, ενώ το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν δίνει ιδιαίτερη ελευθερία. Προσωπικά πάντως, δεν θα ήθελα ο γιατρός μου, ή κάποιος εργαζόμενος σε δημόσια υγειονομική δομή να μην έχει εμβολιαστεί, καθώς μπορεί εύκολα να μεταδώσει τον ιό, επεσήμανε, προσθέτοντας, ότι δε κάθε περίπτωση, είναι θέμα επιλογής και ανάλογο είναι το τίμημα».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις αλλεργικές αντιδράσεις των εμβολίων, η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τους εμβολιασμούς, έχουν καταγραφεί, μόλις 5 ανεπιθύμητες ενέργειες, γεγονός που δημιουργεί ικανοποίηση στην επιστημονική κοινότητα.

Να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα Δευτέρα, εμβολιάστηκαν 725.000 πολίτες.

Θεμιστοκλέους στο CNN Greece: Ψάχνουμε λύση για εμβολιασμό χρονίως πασχόντων από ακυρωμένα ραντεβού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ