ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Λιγνάδη: Νέα κεφάλαια στην εισαγγελική έρευνα - Στο προσκήνιο τα ασυνόδευτα ανήλικα

Υπόθεση Λιγνάδη: Νέα κεφάλαια στην εισαγγελική έρευνα - Στο προσκήνιο τα ασυνόδευτα ανήλικα

Νέες διαστάσεις παίρνει η ποινική δίωξη του Δημήτρη Λιγνάδη, με την κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα για βιασμό κατά συρροή. Η ποινική δίωξη εστιάζεται σε δύο καταγγελλόμενους βιασμούς ανηλίκων το 2010 και το 2015. 

Eνώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας, Κώστα Σπυρόπουλου, βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας, προκειμένου καταθέσει για τις καταγγελίες αξιόποινου χαρακτήρα έχουν περιέλθει στη διάθεσή του, στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται εντός του Σωματείου.

«Μία φράση θα πω και τίποτα αλλο. Μην περιμένετε να σας πούμε λεπτομέρειες. Ο δρομος ανοίγει για να ερευνήσει η Δικαιοσύνη. Δεν απαντώ σε τίποτα» είπε λακωνικά ο κ. Μπιμπίλας, αποχωρώντας από την Εισαγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) έχουν περιέλθει μεταξύ άλλων και στοιχεία που αφορούν στην πολύχρονη «εγκληματική» -σύμφωνα και με το κατηγορητήριο- δράση του μέχρι πρότινος καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπιμπίλας δεν προσκόμισε φακέλους καταγγελιών, παραπέμποντας στον πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ Πασχάλη Τσαρούχα, ο οποίος θα καταθέσει ενώπιον εισαγγελέα το πρωί της Τετάρτης.

Νέα προθεσμία για την απολογία Λιγνάδη

Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη αναμένεται να αναβληθεί, καθώς ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε συνήγορος υπεράσπισης του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη και προανήγγειλε πως θα ζητήσει νέα προθεσμία, καθώς δεν έχει γνώση της δικογραφίας.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Γεωργουλέας ανακοίνωσε πως αποφάσισαν από κοινού με το Δημήτρη Λιγνάδη να λύσουν την συνεργασία τους, λίγες ώρες αφού ανέλαβε την υπεράσπιση του ηθοποιού – σκηνοθέτη ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.

Αναφερόμενος στο κατηγορητήριο και στη δικογραφία που έχει σχηματισθεί κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, ο κ. Κούγιας μίλησε για την «ποιότητα» των μηνυτών, τονίζοντας ότι η ανακρίτρια «είδε μόνο τη μία πλευρά». Σχετικά με το ένταλμα σύλληψης το χαρακτήρισε «απαράδεκτο», κάνοντας λόγο για «θεατράλε διαδικασίες».

Υπενθυμίζεται ότι στο ένταλμα βάσει του οποίου συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης τονίζεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης «προσέγγιζε μεθοδικά και συστηματικά τα ανήλικα θύματά του -κυρίως αλλοδαπούς- εκμεταλλευόμενος την ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία τους και την επαγγελματική του ιδιότητα. Αφού καλλιεργούσε κλίμα εμπιστοσύνης στη συνέχεια είτε ασκώντας βία, είτε οδηγώντας τα θύματά του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας τα κακοποιούσε σεξουαλικά».

Στο ένταλμα οι εισαγγελικές αρχές κάνουν λόγο ακόμη για «εμμονή και εγκληματική ροπή επί πολλά έτη», καθώς και για «σοβαρές ενδείξεις ότι έχει σχεδιάσει και άλλες παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων», εκτός δηλαδή από αυτές για τις οποίες ασκήθηκε ποινική δίωξης εναντίον του.

Ο γνωστός ποινικολόγος προανήγγειλε επίσης τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης για τον παραιτηθέντα καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα περί ασυνόδευτων ανηλίκων

Τα δημοσιεύματα περί εμπλοκής δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην υπόθεση, προκάλεσαν την αντίδραση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών παρήγγειλε το πρωί της Δευτέρας τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί η βασιμότητα δημοσιευμάτων για εμπλοκή τουλάχιστον τριών δομών ανήλικων προσφύγων που μετείχαν σε μαθήματα στο θέατρο του Δημήτρη Λιγνάδη.

Με εντολή της προϊσταμένης Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, τίθενται στο στόχαστρο εισαγγελικού λειτουργού όλες οι καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν ή αναρτήθηκαν σχετικά με ανήλικους πρόσφυγες που φέρονται, με ευθύνη ΜΚΟ, να μετείχαν σε μαθήματα θεάτρου από τον κατηγορούμενο για βιασμό κατά συρροή.

Σχετικό υπόμνημα κατέθεσε στην Εισαγγελία η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Το Εθνικό Θέατρο σε ανακοίνωσή του -την οποία υπογράφουν η καλλιτεχνική διεύθυνση, το Διοικητικό Συμβούλιο και η διεύθυνση της Δραματικής Σχολής-, διευκρινίζει ότι ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής, Δημήτρης Λιγνάδης, «ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική ή οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους» και θέτει το σύνολο των υπηρεσιών του στη διάθεση κάθε αρμόδιας δημόσιας Αρχής για τη διερεύνηση και την αποκάλυψη της αλήθειας.

Η μη κυβερνητική οργάνωση SolidarityNow διέψευσε τις αναφορές στον Τύπο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εμπλοκή της σε κυκλώματα εκμετάλλευσης και μαστροπείας ανηλίκων προσφύγων.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε είχε εμπλοκή «με τον χώρο του θεάτρου, του θεατρικού παιχνιδιού ή με δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε ο κ. Λιγνάδης».

Τα δημοσιεύματα που τη συνδέουν με την υπόθεση διέψευσε και η ActionAid διευκρινίζοντας ότι «δεν λειτουργεί και δεν έχει λειτουργήσει ποτέ δομές ανήλικων προσφύγων, δεν έχει υλοποιήσει προγράμματα για ασυνόδευτα παιδιά και δεν έχει συνεργαστεί ποτέ με τα καταγγελλόμενα πρόσωπα».

Το πλαίσιο συνεργασίας με το Εθνικό Θέατρο διευκρίνισε το Ανθρωπιστικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο PRAKSIS με ανακοίνωσή του τονίζοντας:

«Η PRAKSIS, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της, συνεργάστηκε με το Εργαστήριο του Εθνικού Θεάτρου την περίοδο 2015-2017, δίνοντας τη δυνατότητα σε παιδιά και τις οικογένειές τους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Κοινωνική Κατοικία”, αλλά και στα παιδιά που φιλοξενούνταν στους Ξενώνες Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων να παρακολουθήσουν δωρεάν παραστάσεις και να συμμετέχουν στα εργαστήρια δημιουργικού θεατρικού παιχνιδιού στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Σε όλες τις δραστηριότητες αυτές, όπως και σε κάθε άλλη εκπαιδευτική, ψυχαγωγική ή και αθλητική δραστηριότητα που συμμετέχουν παιδιά ή και μέλη άλλων ευάλωτων ομάδων υπάρχει πάντα συνοδεία και εποπτεία από την οργάνωση με σκοπό την προστασία τους από οποιαδήποτε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ