ΕΛΛΑΔΑ

«50-50 να ανοίξουν τα καταστήματα»: Τι λέει στο CNN Greece ο εμπορικός κόσμος

«50-50 να ανοίξουν τα καταστήματα»: Τι λέει στο CNN Greece ο εμπορικός κόσμος
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου την ερχόμενη εβδομάδα ή όχι;

Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση καθώς από τη μία η Αττική εξακολουθεί να είναι στο «κόκκινο» αλλά από την άλλη η οικονομία δέχεται πολύ μεγάλη πίεση.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν τυπικά την Παρασκευή, ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αύριο το βράδυ θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το εάν θα μπορέσει ή όχι να ανοίξει το λιανεμπόριο.

Τα αυριανά στοιχεία θα δείξουν κατά κάποιο τρόπο την κατεύθυνση.

Πληροφορίες του CNN Greece κάνουν λόγο για πιθανή αναβολή της απόφασης του ανοίγματος της αγοράς για μια εβδομάδα ακόμη καθώς τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία και ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Ωστόσο, ο εμπορικός κόσμος ασφυκτιά και περιμένει να ανοίξει το συντομότερο.

O πρόεδρος του επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Xατζηθεοδοσίου μιλώντας στο CNN Greece είπε ότι η πίεση στην αγορά είναι μεγάλη και ότι είναι μεγάλη ανάγκη για τους επιχειρηματίες να ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Για το λόγο αυτό επεκτείνονται και οι εκπτώσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου, καθώς ο φετινός τζίρος δεν άγγιξε ούτε το 1/5 των περσινών εκπτώσεων.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, στις περσινές εκπτώσεις ο τζίρος έφτασε τα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ φέτος μετά βίας έπιασε το ένα δισεκατομμύριο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πιθανότητες να ανοίξει η αγορά την επόμενη εβδομάδα είναι «πενήντα- πενήντα», όπως είπε, μιλώντας ουσιαστικά για την Αττική γιατί όπως είπε μπορεί να δούμε και το σενάριο να μην ανοίξουν οι «κόκκινες» περιοχές και να ανοίξουν οι υπόλοιπες.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης μιλώντας στο CNN Greece είπε ότι μέχρι χθες φαινόταν θετική η προοπτική του ανοίγματος της αγοράς την άλλη εβδομάδα αλλά ίσως τελικά χρειαστεί μια παράταση.

«Η επίσημη θέση του ΕΣΑ πάντως είναι άμεση επαναλειτουργία με αυστηρά πρωτόκολλα για να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε» είπε.

Αναφορικά με το πώς θα κάνουμε τα ψώνια μας αν και εφόσον ανοίξουν από τη Δευτέρα τα καταστήματα και αν θα προλάβει το υπουργείο να είναι τελικά έτοιμο μέχρι την Κυριακή το βράδυ να ετοιμάσει το ψηφιακό σύστημα με τον πενταψήφιο αριθμό που θα αποστέλλεται σε όσους θέλουν να ψωνίσουν, ο κύριος Χατζηθεοδοσίου είπε ότι θα έχει χρονική διάρκεια τρεις ώρες για όποιον θέλει να ψωνίσει και θα μπορεί να αποστέλλεται μία φορά τη μέρα.

Η αγορά θα ανοίξει με βάση τα τετραγωνικά όπως την τελευταία φορά.

Σχολιάζοντας τον 5ψήφιο αριθμό ο κ. Καφούνης, είπε ότι είναι καλό μέτρο αρκεί να μπορεί να επιτηρηθεί, ώστε να μην δούμε σε φωτογραφίες και βίντεο αυτά που είδαμε και την προηγούμενη φορά που άνοιξε η αγορά.

Το ζήτημα της οικονομίας είναι τόσο μεγάλο που η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να συνεχίσει την πολιτική των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Ο κ. Καφούνης εκτίμησε ότι εκτός από την επιστρεπτέα που τρέχει και την επόμενη που έχει ανακοινωθεί ήδη, θα χρειαστεί άλλη μια τουλάχιστον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ