ΕΛΛΑΔΑ

Ημέρα αποφάσεων: «Κλειδώνει» η παράταση του lockdown – Τα νέα σενάρια για αγορά, σχολεία, Πάσχα

Ημέρα αποφάσεων: «Κλειδώνει» η παράταση του lockdown – Τα νέα σενάρια για αγορά, σχολεία, Πάσχα
AP Photo/Yorgos Karahalis

Την παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα θα εισηγηθεί, όπως όλα δείχνουν, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση σε μία προσπάθεια να αποσυμπιεστούν τα νοσοκομεία, τα οποία τα τελευταία 24ωρα δέχονται έντονες πιέσεις.

Παρά την αισιοδοξία που επικρατούσε μέχρι και τις αρχές της εβδομάδας, η κατάσταση άλλαξε άρδην από την Τρίτη μετά την ανακοίνωση της αύξησης των κρουσμάτων.

Το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 1.784 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 880 στην Αττική και 183 στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά στην επικράτεια διενεργήθηκαν 50.247 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας να βρίσκεται στο 3,55%.

Στο λεκανοπέδιο όπου νοσηλεύεται το 50% των ασθενών με κορωνοϊό και η πίεση στα νοσοκομεία γίνεται όλο και πιο έντονη, εντοπίστηκαν χθες 880 νέα κρούσματα, ελαφρώς αυξημένα από τα 896 προχθές και την ανοδική τάση στο Κέντρο (241 από 235), τη Δυτική Αττική (41 από 31), τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (156 από 134), τον Πειραιά (152 από 143) και τις Νήσους (23 από 17).

Μετά τα νέα δεδομένα, η επαναλειτουργία των φυσικών εμπορικών καταστημάτων στην Αττική φαίνεται ότι μετατίθεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, καθώς το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 8 Μαρτίου χάνει συνεχώς έδαφος, ειδικά καθώς εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα.

Η επανέναρξη την 1η Μαρτίου, σενάριο που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες και είχε ακουστεί τόσο από κυβερνητικά στελέχη όσο και από ανθρώπους της αγοράς, δεν τίθεται πλέον στο τραπέζι, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, απομακρύνει ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου.

Σε ανάλογη επίσης τροχιά -με άνοιγμα στα μέσα Μαρτίου- αναμένεται να κινηθούν και τα δημοτικά σχολεία.

Πλέον, τόσο αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και ο εμπορικός κόσμος θεωρούν ότι ούτε την 8η Μαρτίου θα ανοίξουν τα καταστήματα, καθώς εκτιμάται ότι έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η επιδημιολογική εικόνα δεν θα είναι καλή στην πρωτεύουσα και θεωρείται πιθανότερη η επανέναρξη στις 16 Μαρτίου (15 Μαρτίου είναι η Καθαρά Δευτέρα).

Τι θα γίνει με το Πάσχα

Αν και κάθε ημέρα που περνάει με κλειστά καταστήματα σημαίνει μεγάλες απώλειες σε έσοδα, δεν είναι λίγοι οι έμποροι που φαίνεται να προτιμούν να ανοίξει έστω και στις 16 Μαρτίου ο κλάδος, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα κλείσει ξανά και κυρίως στην πασχαλινή περίοδο που είναι αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης.

Τον τρόπο με τον οποίο θα «ανασάνει» η χώρα κι ενδεχομένως θα κάνει... καλό Πάσχα ανάλυσε σήμερα στο Οpen o ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος για να κερδηθεί η προοπτική του Πάσχα είναι να έχει εμβολιαστεί ως τον Μάη το 40% του πληθυσμού. Σύμφωνα πάντως με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας, μέχρι το Πάσχα θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 20% του πληθυσμού.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου κάλεσε τους πολίτες να κάνουν υπομονή, αναγνωρίζοντας ότι «όλοι είμαστε κουρασμένοι και δεν αντέχουμε παραπάνω lockdown». «Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο ώστε να κάνουμε Πάσχα, όπως μόνον εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να το γιορτάζουμε».

Στο ζήτημα των μετακινήσεων εκτός νομού αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής «δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό». Παρά ταύτα, και ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι φέτος θα είναι διαφορετικό το Πάσχα σε σχέση με αυτό του 2020.

«Δεν θα είναι όπως πέρυσι, που δεν χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Παράταση εκπτώσεων

Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, αναμένεται να θεσπισθεί και τυπικά η παράταση των χειμερινών εκπτώσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου αντί για τις 28 Φεβρουαρίου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, την Τετάρτη κατέθεσε τροπολογία για τη δυνατότητα ρύθμισης της εκπτωτικής περιόδου έτσι ώστε να δοθεί παράταση στις εκπτώσεις έως τις 31 Μαρτίου 2021.

Θα ακολουθήσει σχετική Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει και τις τελικές λεπτομέρειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ