ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Lockdown μέχρι την Καθαρά Δευτέρα - Ποιο είναι το επόμενο βήμα

Κορωνοϊός: Lockdown μέχρι την Καθαρά Δευτέρα - Ποιο είναι το επόμενο βήμα
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη νέα παράταση του lockdown στην Αττική έως και την Καθαρά Δευτέρα, στις 15 Μαρτίου προανήγγειλε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς προς αυτήν την κατεύθυνση «συνηγορούν» τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού και η ασφυκτική πίεση υπό την οποία τελούν τα νοσοκομεία, με την οριακή πλέον διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ Covid, αλλά και απλών κλινών νοσηλείας για περιστατικά της νόσου.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 -έχοντας ξεπεράσει για πρώτη φορά από την 5η Ιανουαρίου το όριο των 400-, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, 1η Μαρτίου, ο ΕΟΔΥ.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου 24ώρου δεν φανερώνουν κάνενα δείγμα αποκλιμάκωσης, με την Αττική να «οδηγεί» σταθερά το πανδημικό κύμα. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 1.176 νέων μολύνσεων, τα 553 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 111 στη Θεσσαλονίκη και 81 στην Αχαΐα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της πανδημίας η χώρα έχει θρηνήσει 6.534 ανθρώπους.

Στα όριά τους τα νοσοκομεία - Αναδιάταξη προς εξασφάλιση κλινών

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, όπως αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου.

Κατειλημμένες ήταν το απόγευμα της Δευτέρας όλες οι κλίνες ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Θριάσιο», «Σισμανόγλειο», «Ασκληπιείο», «Ελπίς», ενώ 12 κενές κλίνες είχαν απομείνει σε ΚΑΤ, «Αγία Ολγα», «Ερυθρό Σταυρό», «Γεννηματάς» και ΝΙΜΤΣ.

Υπό το φως των συνθηκών, βρίσκεται σε πλήξη εξέλιξη ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστούν τόσο απλές κλίνες Covid, όσο και κλίνες ΜΕΘ.

Το σχέδιο προβλέπει την μετατροπή απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες Covid-19. Γίνονται προσπάθειες ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ ώστε να φτάσουν τις 340 και τα περιστατικά εκτός κωρονοϊού που χρειάζονται Εντατική να μεταφέρονται, είτε σε άλλα νοσοκομεία, είτε στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ.

Εξετάζεται, επίσης, η μετατροπή τις επόμενες ημέρες του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε non Covid νοσοκομείο, ώστε να αδειάσουν κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία περιστατικών Covid.

Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία εξαιτίας της αύξησης των νοσηλευομένων, την προσπάθεια «εξισορρόπησης» μεταλλάξεων-εμβολιασμών, αλλά και τη δυσκολία ταυτόχρονου ανοίγματος λιανεμπορίου και σχολείων περιέγραψε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο CNN Greece.

Αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή, τονίζει:

«Τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή δέχονται πίεση, ειδικά τα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς αυξάνεται ο αριθμός και των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και των ανθρώπων που χρειάζονται να νοσηλευτούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είμαστε σε μία φάση όπου χρειάζεται το σύστημα να χρησιμοποιεί τις εσωτερικές του εφεδρείες, δηλαδή κλίνες που δεν είχαν εξαρχής διατεθεί για τη νοσηλεία ασθενών με Covid να διατίθενται για τη νοσηλεία αυτών των ανθρώπων, και σε μια φάση όπου θα αρχίσουμε και κάποιες μεταφορές ανθρώπων από τα δημόσια νοσοκομεία στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα για να απελευθερωθούν περισσότερες κλίνες εφόσον αυτό χρειαστεί».

Νέα παράταση του lockdown «έδειξε» ο πρωθυπουργός...

Τούτων δοθέντων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ουσιαστικά ήδη «δείξει» προς την κατεύθυνση της παράτασης του lockdown που θα έληγε την 8η Μαρτίου.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης. Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

...με το βλέμμα στο λιανεμπόριο

Όλα δείχνουν ότι στόχος της κυβέρνησης για την παρατάση του lockdown είναι αφενός να δώσει ανάσα στο σύστημα υγείας, αφετέρου να «σηκώσει ρολά» στο λιανεμπόριο μετά τα μέσα του μήνα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ήδη έτοιμο προς χρήση ο νέος 5ψήφιος αριθμός (13032) που θα δέχεται την αποστολή SMS μόνο για τα ψώνια στα καταστήματα.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό οι πολίτες θα μπορούν να στείλουν μόνο ένα μήνυμα την ημέρα στο νέο πενταψήφιο με τη λέξη μετακίνηση και το ονοματεπώνυμο ώστε να επισκεφθούν εμπορικά καταστήματα. Κατά τις πληροφορίες, οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους έως τρεις ώρες για τα ψώνια τους, ενώ δεν θα γίνεται αποδεκτή η αποστολή δεύτερου SMS στο 13032.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, φαίνεται πως αυτή τη φορά ειδικοί και κυβέρνηση τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των Λυκείων και συγκεκριμένα να γίνουν δια ζώσης μαθήματα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στο σενάριο, που αυτό το βήμα προς βήμα ανοιξιάτικο άνοιγμα προχωρήσει ομαλά, στο κάδρο μπαίνει και η εστίαση, με τις πιθανότητες να στηθούν τραπεζάκια έξω να αυξάνονται σημαντικά για τον μήνα Απρίλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ