ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Μόνο 21 ΜΕΘ στην Αττική - Άμεσα η επίταξη των ιδιωτικών

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Μόνο 21 ΜΕΘ στην Αττική - Άμεσα η επίταξη των ιδιωτικών
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ στην Αττική ζητά η ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να καταφέρει να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας -που βρίσκεται εδώ και μέρες στο «κόκκινο»- στη συνεχιζόμενη αύξηση εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, παραθέτει μάλιστα τα στοιχεία της Θεσσαλονίκης από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και σημειώνει πως στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης το 13% με 15% των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ.

«Συγκεκριμένα το νοσοκομείο Παπανικολάου νοσήλευσε το έτος 2020, συνολικά 1.650 περιστατικά κορωνοϊού και εξ αυτών στις ΜΕΘ νοσηλεύτηκαν 226 ασθενείς. Ως εκ τούτου στα νοσοκομεία της Αττικής με πάνω από 150 εισαγωγές κάθε ημέρα θα χρειασθούν πάνω από 20 κλίνες ΜΕΘ καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τα βαριά περιστατικά. Ακόμη και εάν το ποσοστό μειωθεί λόγω των εμβολιασμών των ηλικιωμένων οι διαθέσιμες ΜΕΘ δεν φθάνουν», εξηγεί.

«Για να μη γίνουμε Θεσσαλονίκη που χάθηκαν βαριά ασθενείς κατά τα πρώτα 24ωρα από την εισαγωγή τους χωρίς διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ χρειάζεται επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ», τονίζει.

«Η λειτουργία ως ΜΕΘ των αιθουσών ανάνηψης και άλλων αιθουσών και μονάδων δεν έχουν τις ίδιες προδιαγραφές ασφαλείας και από πλευράς εξοπλισμού και από πλευράς εξιδεικευμένου προσωπικού», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ της Αττικής

Στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Αγία Όλγα, Ελπίς, ΝΙΜΙΤΣ, Ευαγγελισμός, Θριάσιο και Ασκληπιείο δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ-COVID λόγω πληρότητας.

Στο σύνολο των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου υπάρχουν μόλις 21 κενές κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 7 παραδίδονται σήμερα, Τετάρτη. Συγκεκριμένα:

  • Νοσοκομείο Σωτηρία: 6 κενές ΜΕΘ-COVID
  • Νοσοκομείο Γεννηματάς: 1 κενή ΜΕΘ-COVID
  • Νοσοκομείο Ερυθρός: 1 κενή ΜΕΘ-COVID
  • Νοσοκομείο Ιπποκράτειο: 7 κενές ΜΕΘ-COVID που δίδονται σήμερα
  • Νοσοκομείο Αττικό: 6 κενές ΜΕΘ-COVID

ΔΗΜΟΦΙΛΗ