ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεοδωρακοπούλου στο CNN Greece: Τέλος Απριλίου θα πάρει «ανάσα» το ΕΣΥ από νοσηλείες

Κορωνοϊός - Θεοδωρακοπούλου στο CNN Greece:  Τέλος Απριλίου θα πάρει «ανάσα» το ΕΣΥ από νοσηλείες
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Armando Franca

Στο τέλος Απριλίου, όπως όλα δείχνουν θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από τις βαριές νοσηλείες ασθενών με Covid-19, ενώ στις αρχές καλοκαιριού θα έχουν «καθαρίσει» εντελώς.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει ένας άνθρωπος που ζει εδώ και έναν χρόνο, στην καρδιά της πανδημίας, παλεύοντας να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό και ανθρώπινο τρόπο τη μεγάλη υγειονομική περιπέτεια.

Πρόκειται για την κ. Μαρία Θεοδωρακοπούλου, διευθύντρια ΕΣΥ στην Β' Κλινική Εντατικής Θεραπείας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, το νούμερο δύο μετά την κυρία Αναστασία Κοτανίδου, στο θεσμικό όργανο της ΕΕΘ.

Το CNN Greece συνομίλησε με την κυρία Θεοδωρακοπούλου το μεσημέρι της Τρίτης, μία ημέρα γενικής εφημερίας, όταν το νοσοκομείο ανέμενε γύρω στα 60 περιστατικά με κορωνοϊό -μία ημέρα με το ΕΣΥ να ασφυκτιά, ευρισκόμενο σε βαθύ κόκκινο και σημείο συναγερμού.

Tο Αττικόν πραγματοποιεί γενική εφημερία κάθε τέσσερις ημέρες, η οποία ξεκινά με 30 περιστατικά κάθε φορά.

Αναμένουμε 50 με 60 περιστατικά σήμερα, καθώς έχουμε γενική εφημερία, ενώ ήδη στις τέσσερις κλινικές μας -που έχουν μετατραπεί σε Covid-19- νοσηλεύονται 174 άτομα, τονίζει η κ. Θεοδωρακοπούλου, προσθέτοντας ότι δυστυχώς δεν υπάρχει γρήγορη διακίνηση των περιστατικών, καθώς οι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν περίπου δύο εβδομάδες.

Το Αττικόν επομένως ξεκίνησε την γενική εφημερία γεμάτο -με 43 κλίνες ΜΕΘ-, ενώ μόλις δύο ήταν κενές.

Γιατί είναι τόσο οριακή η κατάσταση στο τρίτο κύμα, ρωτάμε την αντιπρόεδρο της ΕΕΘ, τι πάει στραβά, την ώρα μάλιστα που έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί και έχουμε την εμπειρία της διαχείρισης εδώ και έναν χρόνο;

Η παρατεταμένη κούραση, η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, η διασπορά μεταξύ των μελών των οικογενειών, αλλά και το γεγονός ότι έχουμε χαλαρώσει αρκετά, αφότου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, αποτελούν τους βασικότερους λόγους για τους οποίους ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση και η κατάσταση έχει ξεφύγει, αναφέρει η κ. Θεοδωρακοπούλου.

Προσθέτει δε ότι οι εμβολιασμοί μας έχουν γλιτώσει από πολλούς θανάτους, υπενθυμίζοντας τη δραματική εικόνα του Νοεμβρίου, με τους 200 περίπου θανάτους κάθε ημέρα. «Ήταν σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο καθημερινά», σχολίαζαν τότε οι επιδημιολόγοι.

Και με τα υπόλοιπα περιστατικά, τι γίνεται; Καλύπτονται, ή μετά το τέλος της πανδημίας, θα μιλάμε για ένα ασήκωτο «τσουνάμι» νοσηρότητας την ρωτάμε;

Υπάρχει διαχείριση όλων των άλλων νοσημάτων, όχι μόνο στο Αττικόν αλλά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, απαντά, συμπληρώνοντας, ότι αυτή τη στιγμή, πραγματοποιείται μία πολύ συνετή και προσεκτική διαχείριση τόσο από το ΕΚΑΒ, όσο και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο.

«Διαχειριζόμαστε όσο καλύτερα και αποτελεσματικότερα και τη νόσο Covid-19, αλλά και τα υπόλοιπα περιστατικά. Όμως οι υγειονομικοί μας ζορίζονται για να μην πούμε ότι έχουν «καεί». Και αυτή η κούραση, που είναι πρωτίστως ψυχική, πνευματική και μετά σωματική, τους έχει σφραγίσει. Και όπως είναι φυσικό, περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους υγειονομικούς, ζορίζονται οι εντατικολόγοι» αναφέρει.

«Οι εντατικολόγοι αποτελούν μία κλειστή ειδικότητα, δεν μπορεί ο κάθε γιατρός να λάβει αυτήν την ειδικότητα, δεν επιλέγεται εύκολα αυτή η εξειδίκευση. Τα περιστατικά που καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι βαρύτατα και η δουλειά μας απαιτεί αφοσίωση και αγάπη, διότι επιδρά ισχυρά στην ψυχολογία μας. Σίγουρα ο κλάδος είναι υποστελεχωμένος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Κάθε μέρα συνομιλούμε με τον θάνατο» επισημαίνει η κ. Θεοδωρακοπούλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ