ΕΛΛΑΔΑ

Κουφοντίνας: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα μεταγωγής του στις φυλακές Κορυδαλλού

Κουφοντίνας: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα μεταγωγής του στις φυλακές Κορυδαλλού
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Απορρίφθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών τα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το πρόσφατο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Λαμίας, ήταν προϋπόθεση για να εισέλθει στην ουσία του θέματος το κατά τόπον αρμόδιο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών, καθώς το δικαστικό έγγραφο ανέφερε ότι η προηγούμενη αίτηση «ναι μεν αρμοδίως εισήχθη προς συζήτηση στο Συμβούλιο αλλά απορρίπτεται ως μη νόμιμο το αίτημα (επανα)μεταγωγής στον Κορυδαλλό για το οποιο δεν εκδόθηκε απορριπτική απόφαση από την ΚΕΜ και μάλιστα για ουσιαστικούς λόγους και δη για δεύτερη συνεχόμενη φορά όπως απαιτεί ο σωφρονιστικός κώδικας».

Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών συνεδρίασε σήμερα, 11 Μαρτίου 2021, και ομόφωνα απέρριψε το αίτημα του Κουφοντίνα , αναφέροντας πως με βάση τα έγγραφα, τις αποφάσεις και όλες τις ενέργειες που έγιναν διαπίστωσε ότι δεν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι για να το κάνει αποδεκτό.

Ο κρατούμενος είχε υποβάλει πρώτο αίτημα μεταγωγής του στον Κορυδαλλό στις 24/12/2020 και το αίτημα διαβιβάστηκε στην ΚΕΜ στις 11/1/2021.

Η αίτηση αυτή απορρίφθηκε με τη σημερινή απόφαση 992/11/3/2021 της ΚΕΜ καθώς στο αίτημα αυτό ο κρατούμενος επικαλέστηκε τη μη εφαρμογή του νόμου. Tα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι αποδοχής της αίτησης του κρατουμένου. Κι αυτό διότι η ΚΕΜ είχε επικυρώσει στις 4/1/2021 την απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής για έκτακτη μεταγωγή του κρατουμένου από τον Κορυδαλλό στον Δομοκό.

Επίσης, κρίθηκε πως ο κρατούμενος δεν θα μπορούσε να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς είχαν απαγορευθεί οι μεταγωγές κρατουμένων εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης.

Παράλληλα, γίνεται επίκληση ως βασικού λόγου της μη μεταγωγής του στον Κορυδαλλό και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης είναι πλέον τύπου Α και σ' αυτό κρατούνται υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη και κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης ενώ το κατάστημα κράτησης Δομοκού είναι τύπου Β’ και κρατούνται κατάδικοι με βαριές ποινές.

Λόγοι υγείας

Για το αίτημα της 28ης Φεβρουαρίου, στο οποίο γινόταν επίκληση και των προβλημάτων υγείας του Κουφοντίνα, η ΚΕΜ το απέρριψε καθώς αναφέρει πως οποιαδήποτε βλάβη στην υγεία του κρατουμένου είναι αποτέλεσμα της πολυήμερης απεργίας πείνας και δίψας που ο ίδιος κάνει (σχετική αναφορά υπήρχε και από το Δικαστήριο της Λαμίας).

Παράλληλα, στην απόφαση αναφέρεται πως στον κρατούμενο, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λαμίας παρέχεται πλήρης ιατρική φροντίδα σύμφωνα και με την εντολή 69/27-01-2021 του εισαγγελέα Λαμίας. Επομένως , κρίνει η ΚΕΜ, πως δεν συντρέχουν λόγοι υγείας που επικαλείται προκειμένου να μεταχθεί στον Κορυδαλλού.

Όπως σχολιάζει η πλευρά της συνηγόρου του Δ. Κουφοντίνα, «με μία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών , που έγινε σήμερα , 11/3 μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα και οχλήσεις από την συνήγορο και μετά την δημόσια έκκληση δεκάδων δικηγόρων προς την αρμόδια Εισαγγελέα , απορρίφθηκαν αυθημερόν τα δυο διαδοχικά αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού, με δυο διαδοχικές αποφάσεις ( η δεύτερη μάλιστα θεμελιωμένη επί της πρώτης).

»Η επιτροπή έκρινε την πρώτη μεταγωγή ως σύννομη (!) και απέρριψε την δεύτερη αίτηση με επίκληση μεταξύ των άλλων του επιχειρήματος ότι δεν συντρέχει λόγος μεταγωγής για λόγους υγείας, αφού ο ίδιος είναι υπαίτιος για την κατάσταση του (!!) και οφείλει να σταματήσει την απεργία πείνας για να σωθεί η ζωή του («τυχόν απόφαση περί μεταγωγής του δεν θα αποτελέσει τον λόγο επανόρθωσης της βλάβης του πάρα μόνον η απόφασή του να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας» !!»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ